IZVJEŠĆE: Divanhana u Lisinskom – ukraden sevdah subotom
1. ožujka 2020.
Helena Ernoić (69 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: Divanhana u Lisinskom – ukraden sevdah subotom

Kažu da su u jednom trenutku shvatili kako vole puno „divanit’“, pa se tako priča našla u imenu benda. Ove subote Divanhana je širila priču o sevdahu i ljubavi u punoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Koncert je počeo snimljenim govorom, od kojeg se obično na početku očekuje da će reći kako je zabranjeno snimanje. No, umjesto toga smo dobili priču o krađi srca. Jer sastav je odlučio ukrasti srca publike i na tome se unaprijed ispričao. Jer da nije srca i ljubavi, ne bi bilo sevdalinke i sevdaha. I baš zato su članovi Divanhane već s prvim korakom na pozornici dobili veliki pljesak od publike. Večer su otvorili pjesmom „Stade se cvijeće rosom kititi“ s čijim prvim tekstovima se pojavila i pjevačica na pozornici. Šejla Grgić je nova članica, pa joj je ovo bio debitantski nastup pred zagrebačkom publikom. A da ju je već na prvu osvojila, pokazala je i publika koja je s njom pred kraj pjesme zapjevala.

Sastav se upotpunio na drugoj pjesmi „Vino piju nane age Sarajlije“ dolaskom harmonikaša, a uspješno su ju vezali s „Aj mene majka jednu ima“. Šejla je kratko pozdravila publiku, ne skrivajući uzbuđenje. Zahvalila se svima koji su došli uz riječi kako im je čast što ovdje nastupaju. A to je svakako potvrdio i klavijaturist Neven koji se prisjetio njihovog posjeta Zagrebu prije dvije godine. Kaže kako su tada bili jako uzbuđeni, jer je svakom glazbeniku želja nastupati u dvoranama kao što je Lisinski, no od tada su postali nešto iskusniji, a na publici je da procijeni što su naučili. Ovaj koncert je važan i jer su s njima kolege koji ih podržavaju od samog početka rada, a kroz koncert će se pridružiti kao gosti. Uz izjavu da imaju tremu najavio je iduću pjesmu kao onu koju će publika pjevati. Radilo se naravno o „Kafu mi draga ispeci“ koju je povela publika.

Prvi gost se pojavio na pjesmi „Zapjevala sojka ptica“. Bio je to Rok Nemanič na trubi, koji se kroz koncert pridružio na još nekoliko pjesama. A onda je bilo vrijeme i za nešto autorskog materijala. Kažu da je pjesmu inspirirao gitarist kada je osjetio da je vrijeme za ženidbu. Pa su je tako ove večeri posvetili svima koji će se udati u Lisinskom. Pjesma „Voće rodilo“ naći će se na nadolazećem albumu, a publika je pljeskom pokazala kako im se sviđaju novonastale pjesme u tradicionalnom duhu. Tu se i Šejla istaknula kao vokalistica širokog raspona glasa, igrajući se looperom i slažući divne harmonije. Još jedna nova pjesma nosi naziv „Ćilim“, a tekst je star oko 25 godina. Dobili su ga od žene čiji muž se zaljubio u onu koja je prala ćilim na Miljacki.

Tada se bend povukao s pozornice, a na klasičnoj gitari se pojavio Sanel Redžić koji je sâm započeo pjesmu te mu se nakon nekoliko minuta pridružila i Naida Kraljić, nekadašnja članica sastava, koja je izazvala oduševljenje kod publike. Nakon vrlo dirljivo izvedene „Ah, što ćemo ljubav kriti“, osvrnula se na koncert u Lisinskom od prije dvije godine za koji kaže da ga rado pamti.

Neven je pričao o tome kako su dobili prijatelje širom svijeta, a jedno lijepo prijateljstvo imaju i u Valpovu, gdje su se sprijateljili s tamburašima i nadaju se da su uspjeli napraviti bećarac. Radi se o Slavonskim slavujima koji su im se pridružili na pjesmi „Lola“.

Prije posljednje pjesme, Neven je ispričao anegdotu koja im se dogodila kada su posljednji put dolazili u Zagreb, a onda i predstavio bend. Posljednja pjesma je bila „Zvijezda tjera mjeseca“ koju je i publika otpjevala na nogama. Gromoglasni pljesak se prolomio dvoranom Lisinski i negativan odgovor za bis se jednostavno nije mogao dogoditi. Toliko je srčan bio da je Šejla u jednom trenutnu pitala publiku namjerava li je rasplakati. Bis je započeo uz a capella izvedbu, a nastavio se uz pjesme kao što je „Emina“ i zaključilo uz sve izvođače s „Da sam ptica“.

I dogodilo se baš ono što se obećalo na početku. Divanhana nam je ukrala srca i ispunila ih pjesmom. Širila je sevdah kroz mozaik tradicije i novih aranžmana i još jednom, s publikom ostavila dušu u Lisinskom.

Popis pjesama:
Stade se cvijeće rosom kititi
Vino piju nane age Sarajlije
Aj mene majka jednu ima
Kafu mi draga ispeci
Grana od bora
Zapjevala sojka ptica
Voće rodilo
Sarajčice, hajdemo
Opa, opa
Ćilim
Ah, što ćemo ljubav kriti
Zova
Crven fesić
Ko se ono brijegom šeće
Lola
Ciganka sam mala
Duj duj
Oj Safete, Sajo, Sarajlijo
Zvijezda tjera mjeseca