Kandžija Osjekanović: “Radim što hoću, sve na svoj način”
2. ožujka 2020.
Helena Ernoić (69 Članci)
Podijeli

Kandžija Osjekanović: “Radim što hoću, sve na svoj način”

Prošle su četiri godine od posljednjeg objavljenog albuma s bendom, a sada nam je Kandžija servirao 13 novih pjesama koje ne prestaju oduševljavati slušatelje i kritiku. Tome u prilog ide i informacija da je “Plafon” u prva 24 sata od objave postao najstreamaniji album u državi.

Ako još niste preslušali novi materijal imat ćete priliku na službenoj promociji albuma koja će se održati 6. ožujka u klubu Boogaloo u Zagrebu. A kao lagano zagrijavanje porazgovarali smo s Kandžijom oko novog albuma, ali i koncertu koji nas očekuje.

Album “Beton” radio si bez benda, imao je dosta elemenata old school hip hopa. Koja je najveća razlika između “Plafona” i njega?

“‘Beton’ nije baš oldskul iskreno, čak obrnuto. A stilski su obrnuti skroz. Recimo da je ‘Beton’ introvertiran skroz, a ‘Plafon’ ekstrovert. Tamo su samo rime i cijepanje na preopskurne beatove, nema tema skoro uopće, sve je teretana i dosta mračno, nema singla i nije baš pitko. Tada mi je to savršeno odgovaralo. A ‘Plafon’ je više i puno raznovrsniji, ima dosta melodija, svaka pa i najtvrđa stvar je rađena pitko, pazio sam na sve aranžmane, svaki tekst ima temu i to zdravu, jer si i sam želim sve zdravije i sretnije. Pazio sam na svako slovo i svaki zvuk u glazbi dok sam radio. To nam je naš best off i ima neku pobjedu, ponosan sam na sve što smo napravili, ali na ovo posebno. ‘Beton’ je trebao biti B strana ‘Plafona’ zapravo na početku, ali sam onda odustao od te ideje i pustio da ide i sâm, jer ispalo je moćno samo po sebi”.

Ako je suditi po prvim singlovima, čini mi se da si malo eksperimentirao i s trapom. Je li to prilagođavanje tržištu ili se možda vidiš u tom pravcu? Ili je to bio svojevrstan izazov?

“Radim što hoću, sve na svoj način. Na albumu je skoro svaka stvar različiti žanr zapravo i što god da radimo na kraju zvuči kao mi.”

Što misliš o trapu kao glazbenom žanru? Kako ga doživljavaš?

“Forica je, za izlazak je idealno jer udara, naravno sve zavisi o pjesmi samoj. Oduvijek volim svašta poslušati, uopće nemam to da sudim po žanru nit’ imam mišljenje, volim kad čujem nešto iskreno u pjesmi, a ostalo mi je nebitno zapravo.”

Djeluje mi kao da nije dugo prošlo od posljednjeg albuma. Jesu li možda neke pjesme s “Plafona” čučale u ladici ili je pred nama kompletno novi materijal?

“‘Plafon’ smo počeli raditi već 2016., tako da sve je od tada do sada. Neki tekstovi tj. ideje su bili već, ali nema čučanja. Nisam baš tip od čučanja.”

Čini mi se da je bend ovoga puta konkretniji. Što se promijenilo? Je li u pitanju drugačiji pristup kreiranju pjesama ili ste drugačije snimali? Definitivno se više osjeti “live” energija.

“Manje ima live sviranja što je najluđe, ali zvuči puno jače, slažem se, i drago mi je da se primijeti. Mislim da je razlika što sam konačno postao profi, dao sam sve svoje vrijeme, znanje, uložio sve što imam i jednostavno nisam mogao dozvoliti da ne napravimo sve kako treba. All in skroz, radio sam kao da mi je zadnji. Na ‘Nema labavo’ smo snimali zajedno i više nas je bilo, a i više ima svirke zapravo, no snimka možda to nije odavala. Imali smo dosta promjena pa sam se više prihvatio svega, glazbe, ideja i produkcije, bend se smanjio i pazio sam da konkretnije zvučimo, usmjeravao više. Naravno, tu je Shot koji je znao postići ama baš sve što sam htio. Bend je kao što sam rekao manji, ali ubojitiji, jer nema mjesta baš za okolišanje. Sad smo snimali odvojeno i ima puno više produkcije, polu digitalno polu live je. Oduvijek smo zvučali bolje live nego na snimci pa sam htio to promijeniti više i konačno zvučimo na albumu kako treba. Nekad završiš nešto i misliš kako bi mijenjao ovo, mijenjao ono, ali ovdje nemam nigdje taj osjećaj, sve je kako treba.”

U produkciji vam se, kao što si i rekao, pridružio Shot iz Elementala. Kakvi su dojmovi zajedničke suradnje? Imaš li možda neku anegdotu sa snimanja?

“Shot je stvarno odlično odradio i drago mi je da smo ga pronašli i razumjeli se, jer nas je baš digao, stvarno sve pohvale. Jako profi, pjesma mu je na prvom mjestu, precizan je i pretočan, a nije mu problem pustiti i neko ludilo za što je potrebno jako puno mudrosti i iskustva da se sve uskladi. Osim toga, imao je strpljenja dok sam mjesecima sjedio iza njega i govorio – ajmo sad ovo, ajmo sad ono (hehe). I sve smo dobili kako smo htjeli. Znao je koliko mi ovo znači i da sam “all in” ušao u ovo sve i bome zadao se i sâm te je čak i svirao neke dionice na par pjesama. Stvarno je pridonio svemu. Prezadovoljni smo oboje kako je ispalo.”

Ima li neke simbolike u 13 pjesama i dana objavljivanja?

“Nema, izašao je čim smo za završili. Da smo stigli ranije bio bi i prije vani.”

Što se skriva iza imena “Plafon”?

“Najbolji album koji smo dosad napravili. Samo to.”

Na albumu nije bilo gostiju u smislu da su pjevali uz tebe, ali bilo je ekipe koja je zasvirala. Molim te, predstavi nam ekipu.

“Shot, kojeg sam već spomenuo, te Davor Zanoški Zane na jednoj stvari, Denz na jednoj stvari i Barbara Vlainić je odsvirala violinu na par pjesama. Spontano su svi uletili, ali odlično su se uklopili.”

Tko je zaslužan za grafiku? Jesi li ti imao utjecaj na ideju ili si sve prepustio autoru? Koja se poruka tu skriva?

“Demijan Bačić stoji iza covera i cijelog vizualnog dijela. Također je odradio vrhunski, meni je to sve bilo wow, pogotovo lyric videi. Baš svjetski napravljeno i dajte mu neke nagrade jer stvarno zaslužuje. Za omot smo koncepciju smislili skupa, a fotografirali smo se par puta. Poruka je da je ‘Plafon’ naopačke.”

Je li “Ne brini se ništa” tvoja dosad najosobnija pjesma?

“Dobar dio ‘Koktela od rakije’ je dosta osoban isto, ali vjerojatno jest, jako je teška i hrabra. Nisam znao trebam li je snimit, ali drago mi je da jesam.”

Obzirom da ti je stanje u državi nepresušna inspiracija za pjesme, gotovo te mogu zamisliti u nekom talk showu punog crnog humora. Što misliš, kako bi se snašao u takvoj ulozi?

“Bez problema. Volio bih voditi neku groznu emisiju na nekoj lokalnoj televiziji recimo. Oduvijek sam htio raditi neko ludilo, ali tu se na kraju uvijek nešto sve prilagođava nekim bakama i djeci jer su to gledatelji kao, ali tko zna.”

Bliži nam se i službena promocija albuma. Otkrij nam koliko smiješ otkriti. Vježbaš li u teretani, paziš li na prehranu, šiva li ti Gucci haljinu…?

“Vježbamo svi, mi smo bend u dva grada i to je dosta zeznuto, ali uspijevamo, pripremili smo hrpu iznenađenja, sviramo baš cijeli novi album i svašta uz to. Mislim da će to biti naš najveći koncert dosad, ali ne samo to nego i slavlje s ljudima koji nas prate i za koje ovo radimo.”

Spremaš li turneju?

“Nema tu turneja baš, ali već imamo dogovoreno više koncerata nego u zadnje dvije godine. Bit će veselo i jedva čekamo svirati ‘Plafon’.”

Kanždija i njegove Gole žene “Plafon” promoviraju u klubu Boogaloo 6. ožujka. U pretprodaji su ulaznice po cijeni od 50 kuna. Na dan koncerta, za ulaznicu će biti potrebno izdvojiti 70 kuna.

Foto: Promo