IZVJEŠĆE/FOTOGALERIJA: Biti OK je najvažnije – Tjentište još jednom postalo glazbeno središte
31. kolovoza 2021.
Music Box (10971 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTOGALERIJA: Biti OK je najvažnije – Tjentište još jednom postalo glazbeno središte

Ljeto 2021. dočekalo nas je s velikim brojem otkazanim glazbenih festivala. Usprkos pandemiji, uspjeli su se održati neki regionalni, poput OK festa na Tjentištu.

Kako ništa nije bilo sigurno do zadnjeg trenutka festival je bio prebačen mjesec dana kasnije u termin od 13. do 15. kolovoza. Za posljedicu je imalo preslagivanje dijela najavljenih izvođača. Bez obzira na aktualnu situaciju posjet je bio izniman. Kamp festivala nikad nije bio toliko prošaran šatorima. Protekli mjeseci bez koncertnih događanja učinili su svoje.

Foto: Vedran Levi

Glazbeni program sva tri dana počinjao je s DJ-ima na OK Summer pozornici koja se nalazila uz umjetni bazen koji je dobro došao svima koji su se poželili rashladiti. Preko dana temperatura je znala preći 30 stupnjeva, dok se po noći znala spustiti do 12. Prvi nastupi, po dva benda svaki dan, odvijali su se u samom prostoru kampa na OK pozornici. Jedna od specifičnosti festivala odnosi se na nju jer je dostupna samo kamperima koji imaju posebne narukvice za taj prostor. U neku ruku to je nagrada onima koji su odlučili zanemariti pogodnosti klasičnog smještaja i dolaze tri dana provesti u prirodi.

Prvi na pozornici bio je novosadski Love Hunters. Uz njih tu su svirali Mortal Kombat, Marčelo i Napeti Quintet, Atheist Rap, Zoster i Ritam Nereda. Uvjerljivo najveću publiku okupio je Zoster, koji je publika jedva pustila da završi nastup. Svaki od navedenih bendova imao je svoje fanove koji su se potrudili i napravili pravi ‘štimung’ za svakoga od njih.

Foto: Vedran Levi

Na glavnoj pozornici sa svirkom je prvi započeo beogradski Moreuz. Oni su bili tek uvod u uvijek nepredvidljivog Gorana Bare s Majkama. Bare je bio dobro raspoložen, pogotovo nakon što mu je u ruke iz publike doletio grudnjak. Osim toga bio je pun savjeta poput „…recite djeci da ne idu tamo gdje čiko prodaje heroin.“ Van Gogh je bio sljedeći. Bend koji svira još od 1986. pokazao je kako godine nisu važne za vrhunski rock’n’roll. Uz pjesmu „Anđele moj brate“ zahvalili su se svim preminulim glazbenicima koji su nas napustili u proteklih godinu dana. Zadnji bend te večeri bili su Brkovi kojima se na pozornici pridružio određeni Mihajlo iz Banje Luke i s njima otpjevao jednu pjesmu kao posebni gost. Zabava se nakon toga nastavila u kampu gdje su još nekoliko sati nastupali DJ-i, naravno za one najizdržljivije.

Foto: Vedran Levi

Drugi dan OK festa na glavnoj pozornici otvorio je crnogorski hip-hop duo Who See. No pravi ‘rusvaj’ krenuo je s još jednim duom. Jedan od popularnijih bendova nove generacije definitivno je Buč Kesidi. Za razliku od prethodnog dana, kada je na Baretu i Van Goghu bilo starije publike, prve redove popunili su mlađi posjetitelji festivala. Koliko je popularan ovaj duo iz Pančeva pokazalo se od prve pjesme. Do kraja nastupa svi su pjevali s njima u jedan glas. Za očekivati je kako ćemo još toga čuti o njima. T.B.F.-u, iskusnim veteranima, nije bio problem preuzeti palicu i nastaviti tamo gdje je Buč Kesidi stao. Teško je pogriješiti s takvim repertoarom kakav imaju. Koliko su bili raspoloženi vidjelo se na Aleksandru Antiću. On je tijekom nastupa pokazao kako je još uvijek vičan driblanju s loptom, doduše s onom na napuhavanje, koje su svako malo dolijetale put pozornice. Vrhunac večeri bili su Bajaga i Instruktori koji su pokazali kako su još uvijek aktualni i popularni.

Foto: Vedran Levi

Treći dan festivala krenuo je s banjalučkim bendom Sopot. Iako postoje od 2006. nisu toliko poznati u Hrvatskoj, ali definitivno isplati ih se vidjeti uživo, pogotovo na Tjentištu. Nakon njih nastupili još jedni beogradski veterani, Kanda Kodža i Nebojša, znani još po skraćenici KKN. Ovo je vrsta benda kojeg ili voliš ili mrziš. Sve ovisi kako se kome sviđa vokal Olivera Nektarijevića pošto je vrlo specifičan i prepoznatljiv. Darka Rundeka ne treba posebno predstavljati. Na OK festu nastupio je sa svojom ‘ekipom’ u dosta sprecifičnoj odjevnoj kombinaciji koja prati fazu u kojoj se trenutno nalaze. Druženje s glavnom pozornicom zaključilo je Hladno pivo. Listu pjesama, od svoje punk faze, pa do zadnjega albuma, nadopunili su novom pjesmom „Carpe Diem“. Ovom prilikom nije im se pridružila Sanja Doležal, ali su zato iz publike izvukli bosanskog glumca Darka Kurtovića. On je na pjesmi „Teško je ful biti kul“ zamijenio Edu Maajku. Ovo mu nije prvo takvo ‘pojavljivanje’. Kako je veliki fan Piva i često im je na koncertima, druženje s njim na pozornici više nije slučajno. Naravno, oni koji su imali još energije, nastavili su na After Party u OK kampu.

Foto: Vedran Levi

Osim glazbenog programa festival je nudio razne dodatne sadržaje. Od prostora za ‘chillanje’, prostora za vježbanje i jezera za kupanje, predivnu prirodu i rijeke, te dvije promocije knjiga. Od autora Dušana Vesića predstavljen je „Bunt dece socijalizma“, te „Proza i stihovi Marka Šelića Marčela“. U večernjim satima bile su organizirane i dvije projekcije dokumentaraca. Prva je bila „Nebeska tema – Priča o Vladi Divljanu“, a druga je pripala preminulom članu KUD Idijota Tusti kojemu su i na taj način odali počast za svu glazbu i energiju koju je ostavio na pozornicama i izvan nje.

Foto: Vedran Levi

Tjentište je ponovo okupilo posjetitelje iz cijele regije i još jednom se pokazalo kako glazba ne poznaje granice. Bilo bi super kad bi se atmosfera koja je vladala na festivalu mogla prenijeti na sve okolne ljude i teritorije. OK fest je još jednom pokazao kako nije teško biti OK!

P.S. Za nadati se kako će okolni ugostitelji, poučeni ovogodišnjim iskustvom, dočekati idući festival s većim brojem zaposlenih. Ponekad bi prošlo više od sat vremena kako bi konobar uopće zaželio dobar dan. Nakon čega bi dio gostiju poručio ‘laku noć’, ako bi uopće toliko izdržali.

Piše: Andrea Klečak

Foto: Vedran Levi