U 81. godini života napustila nas legenda soula Bill Withers
3. travnja 2020.
Nikola Knežević (2594 Članci)
Podijeli

U 81. godini života napustila nas legenda soula Bill Withers

“Ain’t No Sunshine”, “Lean on Me”, “Lovely Day”, “Use Me”, “Just the Two of Us” i “Grandma’s Hands”, samo su neki od hitova koje je tijekom karijere izveo Bill Withers.

Ovaj legendarni soul pjevač umro je nakon komplikacija sa srcem u ponedjeljak, 30. ožujka u 81. godini života. Rođen je 4. srpnja 1938. godine u Zapadnoj Virginiji i nije imao sretno djetinjstvo. Otac mu je preminuo u 13. godini života, a nakon što je bio u mornarici preselio se u Bay Area te u kasnim dvadesetima uzeo gitaru u ruke te počeo stvarati glazbu. Uskoro je njegov talent isplivao na površinu te mu se javio Calrence Avant koji mu je dogovorio prvi izdavački ugovor.

U sljedećim godinama snimao je velikom brzinom te je u samo 8 godina snimio 11 studijskih albuma, a zadnji album objavio je 1985. godine “Watching You Watching Me”. Karijera nije dugo trajala, ali se smatra jednim od najutjecajnijih glazbenika svoga razdoblja.

Iako diskografski nije bio aktivan, o Withersu se još puno pričalo i čulo pa je tako pjesma “Lean on Me” postala naslovna pjesma filma s Morganom Freemanom iz 1989. godine. Mnogi su ga obrađivali, objavljivali remixe, semplirali, pogotovo u hip hop glazbi koja je često u svojim korijenima sadržavala soul i funk glazbu. Kroz sve godine objavljivane su i razne kompilacije. 2009. godine bio je tema dokumentarnog filma “Still Bill”. Godine 2015. uvršten je u r’n’r Kuću slavnih.

2017. godine objavio je prvu novu pjesmu nakon više od 30 godina, a vezano uz tribute album Little Jimmyja Dickensa “The Rhinestone Hillbilly”.

Foto: naslovnica albuma “Bill Withers – The Essentials”