ROCKOGRAFIJE: Priručnici za samopomoć – books in Music Box (izbor)
9. travnja 2020.
Željko Mirković Miki (197 Članci)
Podijeli

ROCKOGRAFIJE: Priručnici za samopomoć – books in Music Box (izbor)

Virus čitanja kojim sam se zarazio u djetinjstvu je nešto čega se nisam uspio riješiti ni u mladosti, niti u ovoj drugoj mladosti.

Dobro dođe u ovim karantenskim neizlazećim sjedilačkim kućnim vremenima. Nekoliko (auto)biografija bilo je dopuna onoga što sam “pokupio” u glazbi mojih omiljenih autora. Iako sam mogao istaknuti i neke druge (koje sam rado pročitao), od Milesa Davisa i Davida Byrnea do Beatlesa i Red Hot Chilli Peppersa, pa i nekih “domaćih” pojedinaca i grupa, odlučio sam se za ovih sedam. Da ne kažete da nikad niste dobili sedmicu. Dakle, bolje “Cigarete & tablete” nego cigarete i tablete ili po onoj staroj – more li vas brige, uhvatite se (i) knjige.

Elvis Costello: Unfaithful Music & Disappearing Ink

Jedan od najvećih autora pop glazbe ne samo rodne mu Britanije nego i šire. I u tekstovima pjesama uočili smo da je “skriboman”. Stavio sam ovo u navodnike, jer ne tumačim ovo kao dijagnozu nego kao kompliment. Moj “profesor engleskog” u ovoj je autobiografiji ostao vjeran sebi i svom načinu iznošenja biografskih i umjetničkih činjenica. Najviša ocjena za kvantitativno i kvalitativno obiman tekst. Preporučam ne samo obožavateljima, a vjerujem da će jednoga dana biti prevedena i kod nas. Iako neće.

Bruce Springsteen: Born to Run

Autobiografija jednog od najvećih uopće. Hrvatski prijevod knjige objavljen je zajedno s još mnogima svjetskim prijevodima, a na promociji u zagrebačkom Vinylu skupilo se društvo Gazdinih ljubitelja, ljudi koji su sudjelovali u ovom projektu; upoznali smo i ženu koja je s Bruceom plesala u Italiji. Gledao sam ga i slušao uživo dva puta i oba koncerta (pogotovo milanski) mi ulaze u top 10 live uživanja u životu.

Deborah Curtis: Dodir iz daljine (biografija; Ian Curtis i Joy Division)

Kad ti (bivša) žena napiše biografiju onda je to “do koske”. Znajući koliko mu je život bio “rastrgan” (i ovu biografiju o Curtisu vrijedi pročitati), još više nas ledi kombinacija osjećaja i hladnih činjenica iz rakursa jedne od žena njegova (kratkoga) života. Dodatak na kraju knjige donosi stihove njegovih pjesama koji vrijede i kao slovo na papiru. Inače, imam dva primjerka ove knjige, ali ne zbog toga što će se od čitanja izlizati, već da jedan od njih poklonim nekome tko je to zaslužio.

John Densmore: Riders on the Storm (moj život s Jimom Morrisonom i grupom The Doors)

Kao i The Beatles, dvojica su iz grupe pokojna, a dvojica su među živima. Živahan je bio Jim Morrison. Pjesnik i rocker s kojim je bilo teško živjeti. Biti mu prijateljem bilo je još teže. Ono što Morrison nosi u sebi podijelio je s nama čovjek koji mu je bio i prijatelj i bubnjar njegove grupe. Možete uzeti i “onu drugu”, Manzarekovu knjigu o ovom zanimljivom glazbenom fenomenu (Morrison i The Doors) i, iako je Ray bio “bliži” Jimu, odlučio sam se za Johnovu.

Paul Trynka: Starman – David Bowie, biografija

Mijene i cijene koje je platio “Ziggy” u životu temelj su ove odlične biografije. Raznovrstan i glazbeno bogat život čovjeka kojega smo imali priliku vidjeti i u Hrvatskoj (dva puta) i u čijoj glazbi uživamo i danas. Osobno dragi su mi albumi “Hunky Dory”, “Young Americans” i “Station To Station”, ali jednako tako i “The Next Day” ili “Blackstar”.

Krešimir Blažević: Ostat ću mlad

Laka jednostavnost njegovih pjesma i priča koju je teško postići. Iznimno cijenim njegov rad, njegovo pisanje, a utjecaj u (mojim) formativnim godinama je mjerljiv s npr. Springsteenovim. Prepoznati genijalnost Krešinu u stihu i prozi mnogima je teško i radije na raznorazne ljestvice najalbuma “s ovih prostora” radove Animatora guraju u neki drugi ili treći red. Pročitajte (ako niste) zbirku Cigarete & tablete ili poslušajte prvi album (polubrodske) četvorke, pa ćete vidjeti i čuti o čemu pričam.