#nedjeljnikomentar: Ivana Kindl, Jall Aux Yeux, Massimo, Seed Holden, Truth ≠ Tribe / Правда ≠ Племя
2. lipnja 2019.
Nikola Knežević (2799 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Ivana Kindl, Jall Aux Yeux, Massimo, Seed Holden, Truth ≠ Tribe / Правда ≠ Племя

Ivana Kindl – “Imamo razlog” (Universal Music Hrvatska)

U showu “Zvijezde pjevaju” i u spotu Ivana i Krešo, a u pjesmi samo Ivana, funky, groovy, ljetna i još jednom sjaji. Osim funky gitare dopao mi se indie synth koji prati cijelu pjesmu i naravno njezina vokalna interpetacija. Posebno magičan i sanjiv je drugi dio pjesme te poruka na kraju – “no stress”. Jako simpatično i moglo bi zavladati ovoga ljeta. Barem bi na mojem radiju bilo pri samom vrhu. Za ostale me nije niti briga!

Ocjena: 4.5/5

Jall Aux Yeux – “Ici ou La” (Juda Records)

Kad si iz Bihaća i još pjevaš na francuskom jeziku usmjerit ćeš sigurno pozornost na sebe. A još ako si Jall Aux Yeux, onda je u pitanju nešto posebno. Ovo je jedan od onih glazbenih projekata koji u meni izaziva opći naježitis. Melodičnost, puhačka sekcija, sjajna ritam sekcija, sirove, a opet pitke gitare, ono su što obilježavaju ovu pjesmu. Nešto je opako funky u njima, ali i seksi. Takav doživljaj inače imam kad čujem francuski jezik, a dok slušam Jall Aux Yeux želim ustati iz ovog nedjeljnog “kaučanja” i uputiti se na njihov koncert. Glazbena i interpretacijska divota!

Ocjena: 5/5

Massimo – “Znam” (Aquarius Records)

Massimo, inače odličan gitarist iako se kao takav vrlo rijetko predstavlja javnosti, u novom singlu, ponajboljem na albumu “Sada”, započinje upravo gitarskim riffom. Zavodljiva gitara postaje još više zavodljiva kada joj se pridruže gudači, a Massimo kao Massimo, jedan od najboljih i najprepoznatljivijih hrvatskih vokala. Uvijek na visini zadatka kao i tajni agen kojega glumi u spotu. Svaka glazbena komponenta je došla do mene, od spomenutih dijelova do back vokala i cijelog benda. Kvaliteta benda se uvijek treba dokazati uživo, a on je to nebrojeno puta sa svojim bendom i uradio. Izniman profesionalac s vrhunskom kontrolom glasa, ali i “dirigent” u svojem “orkestru” kakvog bi mnogi poželjeli.

Ocjena: 4.5/5

Seed Holden – “Seed Holden” (DIY)

Čovjek od atmosfere, iako sam to već puno puta rekao, Seed Holden, objavio je potpuno novu pjesmu koja je dobila naziv po njegovom umjetničkom imenu, a što znači da je riječ o osobnoj iskaznici ovog talentiranog kantautora iz Valpova, a s dresom u Berlinu. Glasom i glazbom odvodi nas ponovno u svijet američkog country popa. Vrlo jednostavno, a opet toliko lijepo da utoneš u san i razmišljaš o nekim svojim životnim situacijama. Zato često i kažem da je čovjek od atmosfere. Ovoga puta nije eksperimentirao kao na zadnjem EP-ju, zato je konačni rezultat čak i bolji. Jer nekad je jednostavnost vrlina, a nekada svakako može biti i mana. A Seed Holden samo treba uzeti svoju gitaru, zasvirati i pustiti svoj glas. Morate ga poslušati i uživo da bi razumjeli o čemu pričam. I nije u pitanju lokal patriotizam.

Ocjena: 4/5

Truth ≠ Tribe / Правда ≠ Племя – “Daleka” (DIY)

Kao što je Mimika Orchestra obilježila 2018. godinu, tako će izgleda Truth ≠ Tribe / Правда ≠ Племя obilježiti 2019. godinu. Dva projekta imaju određenu povezanost, ova kao bazu uzimaju etno elementa, ali i u oba projekta glavnu okosnicu čini Mak Murtić, jedno od najvažnijih i relativno novih imena na hrvatskoj glazbenoj sceni, iako s debelim iskustvom iza sebe. Dok je u Mimici pjesmama vladao cijeli orkestar ovdje dominiraju saksofon (Mak) i gitara (Luka Čapeta), dok ostatak sjajnog benda čine ritam sekcija Nenad Kovačić (perkusije) i Jurica Rukljić na električnoj tubi. Progresivni etno jazz upakiran u melankoliju, čak u određenim trenucima obavijen u crno. Ili u prijevodu psihodelična Tamara Obrovac, iako ne volim baratati usporedbama, ali čisto da vam približim zvuk. Poruka koja stoji iza pjesme, a dotiče se među ostalim migranata i njihovih kultura, još je dublja od same melodije. Sve u paketu – još jedno remek djelo izvrsnih glazbenika, samo u drugačijem formatu.

Ocjena: 5/5