U 73. godini umro japanski glazbeni velikan Ryo Kawasaki
15. travnja 2020.
Music Box (7300 Članci)
Podijeli

U 73. godini umro japanski glazbeni velikan Ryo Kawasaki

Ryo Kawasaki bio je možda i najveće glazbeno ime Japana u smislu gitarističke glazbe, jazz fusiona čiji je bio pionir, te inovacija u načinu sviranja gitare.

Bio je pionir jazz fusiona 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, a poznat je i po tome što razvio uz Korg i Roland guitar-synth tehnologiju. Tako je razvio i Kawasali Synthesizer program za Commodore 64.

Rođen je u Tokiju 1947. godine, a glazbom se počeo baviti već ranih godina te je iskazao interes i za elektroniku. Kao tinejdžer zaljubio se u jazz, a ubrzo je postao iznimno talentiran gitarist. 1973. godine preselio se u New York te je radio kao session gitarist dok se nije posvetio solo projektima i karijeri. Njegov album “Juice” (1976.) bio je savršeni primjer neobičnih zvukova i tehnika koje je Kawasakija dovelo na sam tron takve vrste glazbe. Njegov zadnji album objavljen je prošle godine, “Giant Steps”, na kojem su se nalazile glazbene kompozicije s akustičnom gitarom snimljene između 2007. i 2012. godine. 

Kawasaki je snimao glazbu i za filmove, balete i opere, a karijera je trajala više od 50 godina. Njegov premijerni nastup pred zagrebačkom publikom dogodio se 2018. godine u The Garden Breweryju.

Izvor: Pitchfork