MOJ +1: Najpoznatiji ribič među glazbenicima, J.R. August, otkriva svoje presudne albume
7. svibnja 2020.
Music Box (10960 Članci)
Podijeli

MOJ +1: Najpoznatiji ribič među glazbenicima, J.R. August, otkriva svoje presudne albume

Svaki put kada pomislite: “OK, to je to, sada ga napokon razumijem”, on vas iznenadi nečim novim i neočekivanim. 

Učitelj koji uživa učeći svirati svoje učenike jedan od najprepoznatljivih klasika rock glazbe možda zaista i sam zna kakav je to “zvuk tišine”. Složena je priča iza završnog proizvoda koji vidimo kada J.R. August izađe na scenu. Uporan je, predan svom cilju i nema namjeru odustati jer stvaranje glazbe je smisao njegovog života. Znam da iznimno cijeni klasičnu glazbu i nalazi inspiraciju u njezinoj kompleksnosti i uzvišenosti. Možda ćemo neki drugi put malo dublje zagrebati površinu po tom pitanju, ali za sada držat ćemo se dobrog starog rock’n’rolla pa da vidimo koja je priča iza tih albuma. I možda potaknuti raspravu o najboljem reperu svih vremena.

1. Ray Charles – The Very Best of Ray Charles (2000)

Ray Charles je meni jedan od omiljenih glazbenika svih vremena. Cijeli život ću žaliti što ga nisam gledao uživo. Iako, pred kraj karijere je bio premoren od sviranja uživo, radio je to cijeli svoj život, a nedavno sam iz prve ruke imao priliku čuti jednu takvu priču, ni više ni manje nego od Dine Merlina, koji je svirao na istom koncertu kao i Ray Charles 2002. u Milanu, ako sam dobro zapamtio. Nevjerojatno.

2. Bob Dylan – Blood on the Tracks (1975)

Remek-djelo. Kao i toliko Dylanovih albuma. Moram spomenuti još i meni omiljene “Nashville Skyline”, “Blonde on Blonde”, “Shot of Love”… Uz McCartneyja, po meni, najbolji kantautor svih vremena.

3. The Beatles – Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967)

Beatlesi su prvi bend čiji sam album poslušao na mediju koji se zove CD. Imao sam 6 godina i dupli CD i prva pjesma Love Me Do su bili dovoljni da ih istog trenutka počnem obožavati. Kad sam kasnije u životu otkrio najpoznatiji (konceptualni) album svih vremena bio sam očaran. Iako, osobno obožavam sve njihove albume, a oni su i jedan od rijetkih bendova čije pjesme volim svirati na gitari.

4. The Rolling Stones – Let It Bleed (1969)

Jedan od omiljenih albuma Stonesa, a na njemu je i meni njihova omiljena pjesma “You Can’t Always Get What You Want” koja je nevjerojatno dobro aranžirana i snimljena, a zbor temelj aranžmana me svaki put naježi. Svaki put. To je jedna od krucijalnih pjesama koje su me stalno podsjećale na to kako jednog dana trebam imati zbor u svom bendu. I eto!

5. Pink Floyd – The Wall (1979)

Također, jedan, ako ne i najbolji konceptualni album svih vremena. Gledao sam Rogera Watersa i The Wall u Zagrebu prije desetak godina i mislim da je to bio najbolji koncert na kojem sam u životu bio.

6. Willie Nelson – … And Then I Wrote (1962)

Obožavam Willieja Nelsona. Jako volim taj album jer je na njemu Willie napisao većinu pjesama, a neke od njih su postale veliki hitovi.

7. Merle Haggard – Down Every Road 1962–1994 (1996)

Merle Haggard je moj omiljeni country autor i izvođač. Čovjek je bio pravi outlaw sve dok nije postao priznati autor i glazbenik. Pisao je fenomenalne pjesme o crticama iz svog života općenito, ali i onog u zatvoru u kojem je mnogo boravio.

8. John Denver – The Very Best of John Denver (1994)

Što je Merle Haggard za mene na jugu SAD-a, to je John Denver na sjeveru. Potpuno drugačiji senzibilitet i vrsta country glazbe, ali jednako dobar. Jedan od omiljenih kantautora uopće.

9. Haustor – Treći svijet (1984)

Uz Haustor me vežu uspomene još iz osnovne škole. Svi moji prijatelji iz Zaboka obožavali su Haustor, a moj učitelj Glazbenog, ujedno i otac dvojice sinova koji su svirali sa mnom u osnovnoškolskom bendu, Nikola Santro, je bio član Haustora i svirao na tom albumu!

10. Zadruga – Od blata do neba (1993)

Kultni album Zadruge koji znaju napamet svi pravi Zabočani! (haha). Ne, stvarno, ovo je toliko originalan i kvalitetan album da mu čak niti loša studijska kvaliteta ne oduzima šarm. Naprotiv!

11. Gipsy Kings – Best of Gipsy Kings (1995)

Kad sam u osnovnoj školi dobio svoju sobu u potkrovlju, u njoj sam na početku imao samo krevet, gitaru i jeftini CD-player. U to vrijeme sam krenuo učiti akorde na gitari, a zavolio sam i Gipsy Kingse. Naravno, nisam znao sve te čudne akorde koje su oni koristili pa sam u jednom trenutku postao opsesivan što se slušanja njihovih pjesama tiče kako bih dokučio kako se oni sviraju. Zbog toga sam rastavio CD-player na način da sam ispod madraca instalirao zvučnike i cijele sam noći na repeat vrtio njihov album. To je jedina muzika koju sam slušao u snu i mislim da baš zbog toga s njima i njihovim pjesmama imam poseban odnos.

12. Guns N’ Roses – Use Your Illusion I & II (1991)

Ta 2 albuma bila su jedina muzika na mom prvom kompjuteru koji sam dobio u 8. razredu. Smatram da je to nevjerojatna slučajnost jer sam postao opsjednut Gunsima od tog dana i to je trajalo do kraja puberteta. Axl mi je bio idol, imao je dugu kosu kao i ja i svirao je klavir i pjevao u rock bendu!

13. Wu-Tang Clan – 36 Chambers (1993)

Ovo je jedini album Wu-Tang Clana koji sam slušao, ali ga zato znam napamet. Dobio sam ga u paketu s ostalim rap albumima početkom novog milenija. Smatram da je to najbolji rap album svih vremena.

14. 2Pac – All Eyez on Me (1996)

2Pac je moj omiljeni reper i bio sam njegov veliki fan do kraja puberteta. Velika je žalost i šteta što su i njega (25-godišnjaka) i meni jednako dragog Biggieja (24) ubili tako mlade jer mislim da bi njihovi zreli albumi bili i bolji od onoga što je pokazao najbolji reper njihove generacije Jay-Z prije desetak godina.

15. Eminem – The Marshall Mathers LP (2000)

Eminemov fan postao sam zbog ovog albuma, u 5. razredu. Svi smo to slušali i dan danas mislim da je Eminem najbolji reper svih vremena.

16. Bon Iver – For Emma, Forever Ago (2007)

Bon Iver sam slučajno otkrio netom nakon što je Justin objavio ovaj album. Na Internetu sam tražio postoji li još jedna pjesma s naslovom “The Wolves” koju sam tada dovršavao. Odmah sam pronašao “The Wolves” Bon Ivera na YouTubeu i bio očaran njome. Nakon toga sam nabavio album i postao obožavatelj.