Ectratis, projekt mladog Mateja Blečića, predstavio novi singl i spot “Cycles”
9. svibnja 2020.
Music Box (10966 Članci)
Podijeli

Ectratis, projekt mladog Mateja Blečića, predstavio novi singl i spot “Cycles”

Ectratis je jednočlani studijski projekt i bend kojeg predvodi Matej Blečić, skladatelj, glazbenik multiinstrumentalist i producent sa sjedištem u Zagrebu.

Glazba ectratisa stilski je vrlo raznolika i progresivna, te uključuje mnogo različitih glazbenih žanrova. Međutim, glavni fokus ectratis projekta je stvaranje kvalitetne pop rock glazbe s jazz, funk, ambijentalnim, pa čak i klasičnim utjecajima.

Projekt ectratis započeo je već 2014. godine, kada je Matej Blečić tijekom svojih fakultetskih dana eksperimentirao s MIDI protokolom i raznim drugim aspektima elektroničke i računalne glazbe. To je naposljetku rezultiralo objavom njegova prva dva demo izdanja pod pseudonimom ectratis – „Talmen Periex“ (2014) i „Ambimental“ (2016). Ubrzo nakon toga, Matej je postepeno počeo uvoditi prave instrumente u svoju produkciju, što je dovelo do izdavanja trećeg ectratisovog demo uratka – „The New Mode“ (2017). Sredinom 2017. (kratko nakon što je diplomirao na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu), Matej je odlučio podići ectratis projekt na višu razinu, i snimiti debitantski cjelovečernji album. Iste godine objavljena su ectratisova dva demo singla – „Substance“ i „Here for You“, koji su stvorili konačnu osnovu potrebnu za snimanje albuma.

Ubrzo nakon toga, ectratis je evoluirao u kompletnu „one-man“ studijsku produkciju (s Matejem zaduženim za praktički sve glazbene aspekte), a snimanje debitantskog albuma „The Artificial Spirit“ započelo je u rujnu 2019. Tijekom dvogodišnjeg perioda potrebnog da se album u potpunosti dovrši (te da se također iznova obnovi Matejev tonski studio), ectratis je izdao četiri prateća singla – „Prosperity II“ (2017), „The Alternative Fact“ (2018), „Invisible“ (2018) i „Tau Ceti“ (2019), koji su neophodni za oblikovanje cjelokupne zvučne teksture debija.

Ectratisov debitantski studio album „The Artificial Spirit“ konačno je objavljen 23. rujna 2019. godine, i to u digitalnom i fizičkom izdanju. Sadrži devet pjesama koje su jedinstveni spoj progresivnog rocka, jazz fusiona i ambijentalne klasične glazbe, u kombinaciji sa suptilno psihodeličnim zvukom i atmosferom. Sve su pjesme pažljivo skladane i producirane s izuzetnom pažnjom prema detaljima, demonstrirajući autorovu sklonost prema eksperimentiranju naspram više etabliranim glazbenim praksama. Uz samo nekoliko iznimaka, Matej je skladao, izveo, producirao i miksao čitav album sam, dok je za njegov mastering bio zadužen inženjer zvuka Davor Maričić. Pomalo intrigantan omot albuma izradio je dizajner Tihomir Kerežia (Beast Knight Studios), i to iz Matejevog koncepta.

Najnoviji ectratisov singl “Cycles” samostalno je objavljen prije nekoliko dana, a radi se o skladbi koja stilski podsjeća na fusion žanrove osamdesetih godina prošlog stoljeća, a bazirana je na improvizaciji u maniri jazza. Glazbu je producirao Matej Blečić, dok je saksofonsku dionicu odsvirala Sonja Domitrović. Za singl je također napravljen i pripadajući videospot.