Reper Ludi iz New Yorka poručuje: “Sistem je potkupljen, ljudski život je jeftin i razmišlja se samo o novcu!”
9. svibnja 2020.
Music Box (10960 Članci)
Podijeli

Reper Ludi iz New Yorka poručuje: “Sistem je potkupljen, ljudski život je jeftin i razmišlja se samo o novcu!”

Nakon prvog singla “Emigrant” koji je prošao zapaženo i ostvario odlične brojke gledanosti na YouTubeu, više od 300 tisuća pogleda, hip hop izvođač Steve Mešić LUDI objavljuje drugi singl i video spot.

Hladan Svijet” objavljen je  za izdavačku kuću D’Knock Production na čelu s producentom Darkom Juranovićem D’Knockom koji je, osim što je producent i aranžer pjesme, zajedno s Ludim, ujedno i njezin autor. Mix i mastering pjesme je radio Kruno Macola Licitar.

Ludijeva priča je gotovo nevjerojatna – godine 2016. je, zbog teške životne situacije i ekonomske krize u zemlji, biciklom krenuo na put od 3000 kilometara iz Zagreba sve do Portugala, a potom je s jednosmjernom kartom odletio u Ameriku gdje danas živi i djeluje, točnije u New Yorku. Bicikl je kupio uz pomoć prijatelja pa krenuo na put s 25 EURA u džepu, bez ikakvog treninga i uz podršku nekolicine ljudi. Putem su mu pomagali Hrvati diljem svijeta iz SAD-a, Irske, Njemačke itd.

Ludijeva životna priča inspirirala je i poznatog hrvatskog producenta D’Knocka, koji ga je odlučio podržati. D’Knock je izjavio: “Sjetio sam se 1987. godine i početaka ET-ja, kada smo radili isključivo hip hop glazbu, koja je bila moja prva glazbena ljubav, a Ludijeva priča mi je bila iskrena i kroz taj trogodišnji put sazrio je za ozbiljnu suradnju koja podrazumijeva naš zajednički rad na njegovom novom albumu, pa je tako i postao izvođač labela D’Knock Production.”

Video spot je snimljen na Fire Island otoku koji se nalazi u okolici New Yorka. Po Ludijevim riječima, sam otok je izabran kako bi dočarao pustoš i hladnoću svijeta koja je opisana u njegovim rimama. Naime, kadrovi su snimani krajem zime koje je idealno doba godine za uloviti pristojne temperature i izbjeći gužvu na tom popularnom ljetnom odredištu.

Ludi nam je također otkrio avanturu koju su prošli tijekom snimanja, gdje su on i kamerman morali doslovce trčati po najizoliranijem dijelu otoka snimajući kadrove dronom. Na taj način izbjegli su ponovne susrete s lokalnim redarstvenicima koji zabranjuju korištenje drona na otoku i koji su im u više navrata prekidali snimanje. Međutim, momci kažu da jednostavno nisu mogli odoljeti čarima otoka i predivnim scenama iz zraka. Za video produkciju zaslužan je Ivan Radavić, a za montažu i color grading Studio 25.

O samom singlu i inspiraciji Ludi izjavljuje: “Postali smo generacija mobitela i društvenih mreža, te smo se na neki način udaljili jedni od drugih. Imam feeling da danas više nije bitno jesi li dobar čovjek, već imaš li više lajkova od drugih. Sistem je potkupljen, ljudski život je jeftin i razmišlja se samo o novcu! Izgubile su se životne vrijednosti i živimo u “hladnom svijetu”, no dokle god se susrećem i družim s pravim ljudima, lakše mi je vidjeti kontrast između ta dva svijeta, biti  optimist i vjerovati u „bolje sutra“, što me gura naprijed. Vjerujem u ljubav i šaljem je svima. Želim da budete tu jedni za druge, pogotovo u ovom frustrirajućem razdoblju kada imamo priliku ponovno postati nesebični ljudi, volonteri, dobri susjedi, prijatelji i obitelj.”