Milan Mladenović i Mitar Subotić Suba ponovno na CD-u, a uskoro i na vinilu
31. svibnja 2020.
Nikola Knežević (2815 Članci)
Podijeli

Milan Mladenović i Mitar Subotić Suba ponovno na CD-u, a uskoro i na vinilu

Croatia Records i Zadužbina Milana Mladenovića udružili su snage kako uspomena na Milana i Subu ne bi izblijedila – ideja koja je dovela do albuma “Angel’s Breath” svijetu je bila prijeko potrebno onda, a i danas je.

“Angel’s Breath” kultni je album, odnosno projekt Milana Mladenovića, legendarne rock figure ovih prostora koji nas je nažalost napustio 1994. godine i Mitra Subotića Sube, vrhunskog glazbenika i producenta koji je u Brazilu, gdje je tragično i stradao 1999. godine, postao prominentni producent pred kojim su bile najbolje profesionalne godine.

Zadužbina Milana Mladenovića osnovana je s namjerom da održava uspomenu na Milana i da njegovu autorsku i osobnu ostavštinu sačuva kao cjelinu.

“Više od godinu dana smo radili na pripremi reizdanja Milanovog posljednjeg albuma Angel’s Breath koji je do sada publici bio dostupan samo kao limitirano CD izdanje. U dogovoru s obitelji Mitra Subotića Sube, Milanovog prijatelja i koautora ovog albuma koji je snimljen 1994. godine u Subinom studiju u Brazilu, smatrali smo da Angel’s Breath treba ponovo objaviti jer predstavlja važan dokument stvaralaštva oba autora i kruna je njihove dugogodišnje suradnje. Želja nam je bila da i nekoj novoj publici približimo ove pjesme i učinimo ih dostupnim u jednom osvježenom izdanju s dobrom kvalitetom zvuka. Sretni smo što je Croatia Records prepoznao značaj ovog albuma i što će, uz njhovu podršku, Angel’s Breath dobiti novi život kao vinilno, CD i digitalno izdanje. Na ovaj način smo jedno umjetničko remek-djelo spasili od propadanja i zaborava, a na radost Milanovih i Subinih obožavatelja i svih ljubitelja kvalitetne glazbe”, poručili su iz Zadužbine.

U knjižici izdanja Milan je pisao ovako: “Ovo vrijeme je vrijeme ponovne podjele, ponovnog usitnjavanja geopolitičkih cjelina, dijeljenja država i lokalnih ratova. Ovo vrijeme je također vrijeme u kojem dominira uska specijalizacija u svim domenama ljudske aktivnosti – od znanosti preko poduzetnih grana do umjetnosti.” Koliko ova Milanova izjava odjekuje i u 2020. godini i nije potrebno previše naglašavati.

“Angel’s Breath” rezultat je posebne sinergije različitih senzibiliteta i to se čuje u svakoj od pjesama, počevši od “Praia do ventu eternu” preko “Metak” pa sve do pjesme “Crv” – jedanaest sjajnih pjesama koje po ko zna koji put dokazuju o kakva se dva vrhunska talenta radilo i koliko je prostor glazbene imaginacije Milana i Sube bio širok.

“Projekt za ovaj CD uradili smo Milan, Joao, Fabio i ja. Sama činjenica da smo sva četvorica različiti i da posjedujemo različite glazbene senzibilitete i iskustva bila je izazov za stvaranje jednog zajedničkog projekta. Na generalnom planu bio je to brazilski projekt, na kome su se susreli europski i brazilski glazbeni utjecaji i izmiješali se u nekim višim energetskim sferama. Sva ta četiri posebna jezika izgradila su jedan poseban, peti jezik, koji je proizveo glazbu bez tipičnog pečata ijednog od glazbenika koji je svirao i sudjelovao u kreiranju glazbe”, napisao je Suba u tekstu naslovljenom Muzika četvrtog svijeta.

Osim na CD-u izdanje će biti do kraja lipnja dostupno i na vinilu.

Foto: Vladimir Radojičić