Helem Nejse: “Granice su same po sebi besmislene. Odlučile neke glavonje da nam povuku sve linije”
23. travnja 2019.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

Helem Nejse: “Granice su same po sebi besmislene. Odlučile neke glavonje da nam povuku sve linije”

Simpatični i iznimno talentirani bosanski reperi Helem Nejse dolaze premijerno pred zagrebačku publiku u KSET 27. travnja.

Nije to samo da, što bi se reklo u narodu, guzica vidi puta nego i proboj na hrvatsko tržište. A Helem Nejse to svakako zaslužuju. Popričali smo s Admirom Čularom iliti Čika Gagarom i saznali par detalja o koncertu, novom albumu i planovim.

Kako je to kad se raja s Čengić Vile spusti do Zagreba? Probili ste led s nastupom prije Ede Maajke, a sad je vrijeme i za pravo razbijanje leda.

“Zapravo raja s Čengić vile se mora popeti do Zagreba. Teren je težak, klizav, brdovit s nešto malo autoputa i nekoliko radarskih kontrola. Nedavno smo iz Estonije naručili ogromnu spravu za razbijanje leda koju instaliramo na binama gdje prvi put nastupamo. U Zagreb donosimo spravu i zajedno s publikom, koja bude prisustvovala koncertu, razbijamo led i krećemo u nove pohode.”

Stigao je i vaš studijski album, koliko je dugo nastajao i odakle ste crpili inspiraciju?

“Prošlo je dvije godine od našeg albuma prvijenca, tako da možemo reći da je dosta dugo putovao. Ceste su pune rupa. Nastao je isključivo mukotrpnim radom, zalaganjem i željom da se napravi nešto novo što će se ponuditi publici. Inspiraciju crpimo iz društva, pričamo o čovjeku i njegovim svakodnevnim problemima s kojim se susreće. Inspirira nas ostanak mladih, ogromna zaposlenost i nedostatak radne snage, savršen politički sistem, dobri i odgovorni političari. Da nema svih tih lijepih stvari koji našu državu čine najpogodnijim mjestom za život u ovom dijelu Europe, mi možda ne bi ni postojali.”

Je li vaša radijska emisija poomogla u svemu tome? Koliko je ona inspiracija za sve što radite vezano uz glazbu?

“Radijska emisija je baza. Mnogo pjesama je nastalo tijekom rada na sadržaju emisije. Kasnije se to fino upakira, aranžira i plasira. Naša emisija je naše blago, baš je volimo raditi. Prije nekoliko dana smo uselili u naš novi studio gdje ćemo početi s realizacijom novog koncepta koji se zove “Helem nejse podcast show”. S našom radijskom emisijom uplovljavamo i u vode video segmenta.”

Koliko je BiH sama po sebi inspiracija za glazbenike?

“Kad vidite u kakvom kaosu živimo, jasno vam je što postoji Helem nejse :)”

Sarajevo, Zagreb i Beograd imaju svoju glazbenu scenu, koliko je vama važno povezivanje između ovih gradova, koliko vam znači što hip hop izlazi izvan vaših granica?

“Granice su same po sebi besmislene, što se nas tiče. Odlučile neke glavonje da nam povuku sve linije, a mi istim jezikom govorimo i savršeno dobro razumijemo jedni druge. U svakom mogućem smislu, granice treba ignorirati. Glazbenici i svi drugi umjetnici su tu da rade na tome i ruše barijere, što znači: povezujemo se, družimo se, radimo zajedno i dobro se zabavljamo. Sve ostalo je sranje nametnuto politikom.”

Edo Maajka je prvi uspio i dan danas je na samom vrhu regionalne hip hop scene. S njim ste surađivali, nastupali ste prije njega u Domu sportova, koliko vam znači prijateljstvo s njim? Vjerujem da vam je on jedan veliki uzor?

“Kad smo dobili poziv od Ede da sviramo na njegovom velikom koncertu u Domu sportova, bili smo najsretniji ljudi na svijetu. Prvi hip hop koji smo čuli i koji je uopće došao do naše generacije jeste “Slušaj mater” album. I dan danas, najbolji rap album na ovim prostorima, uz dužno poštovanje prema svim drugim. Edo je najveći car. Veliki prijatelj i glazbeni uzor. Žao nam je što neće moći prisustvovati našem koncertu u KSET-u zbog svojih koncertnih obaveza. Edo brate, volimo te!”

KSET je kultno zagrebačko mjesto, mnogi su kretali upravo iz tog kluba, je li upravo to jedan od razloga zašto ste odabrali KSET? Početak probijanja na hrvatsko tržište?

“Nećemo ga nazvati početkom probijanja na hrvatsko tržište nego prvi samostalni pohod na Zagreb. Želja nam je da našu glazbu izvezemo van Bosne I Hercegovine I da dobijemo priliku ispričati svima ono što želimo. Za KSET znamo da je kultni klub i sretni smo jer smo dobili subotu. Očekujemo da ovaj koncert bude sjajan početak velikog prijateljstva između Zagreba i Helem nejse. Jedva čekamo, a spremili smo spektakl!”