#nedjeljnikomentar: Beti, Massimo, Matija Cvek, Mayales, The Obala
14. lipnja 2020.
Nikola Knežević (2798 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Beti, Massimo, Matija Cvek, Mayales, The Obala

Beti – “Slobodna” (Aquarius Records)

Nisam ljubitelj nekog glazbenog sjeckanja na razne side projekte samo zato što se želi raditi glazba malo drugačija od onoga što se obično radi. Iskrenije mi je biti u istom projektu, samo se predstavljati u različitim glazbenim usmjerenjima. Ako je mogao David Bowie, mogu i drugi, iako je teško biti David Bowie. Beti je projekt u kojem se nalaze Natali Dizdar i nekoliko članova Mayalesa koji inače prate Natali na koncertima. Tu se kao tekstopisac pridružio za ovaj singl i Petar Beluhan koji je još jedan član Mayalesa. Beti mi zvuči stoga kao Mayales 2, više bliže njihovom zvuku, iako ni sama Natali nije solo toliko daleko. Osobno bi mi bilo draže da je Natali postala pjevačica Mayalesa pa bi bend dobio vokalnu svježinu koju je nekada imao s Kristijanom i Valerijom. Glasno razmišljam! Uglavnom, prvi proizvod grupe ili četvorke Beti je i više nego solidan, u neku ruku podsjeća me na Bastardze, u neku ruku na Yammat, a u neku ruku na Mayales, a nije sto posto niti jedno, niti drugo, niti treće. Neka fuzija svega koja u konačnici grli urbani zvuk. Tekst nisam previše zapamtio jer uvijek prvo glazbu osjećam, ali vrlo dobro su se stopili. A i vokal Natali koji sam uvijek volio lijepo je sjeo i uz ovakav zvuk. Dosta dobar početak. Više radiofonična pjesma nego što je zarazna.

Ocjena: 3.8/5

Massimo – Mali krug velikih ljudi (Aquarius Records)

Nije mi ovo onaj Massimo na kojeg sam navikao. Osjeti se kao da je Ivan Dečak pjesmu pisao za svoju Vatru, a ne za Massimo koji je ipak nešto ozbiljniji glazbenik u smislu kompleksnije glazbe, pa čak i tekstova. Peggy mi tu više leži kao Massimova desna ruka, koliko god to već zvučalo izlizano. Iako je pjesma pozitivna i s kojom Massima gledamo kroz jedan drugi spektar, ipak to nije “massimovska” pjesma i nakon 5-6 preslušavanja opet mi nije sjela u taj okvir. Pogotovo to fićukanje koje je već otrcana fora. Osrednje, ništa više.

Ocjena: 3/5

Matija Cvek – “Plaža” (Menart)

Sve mi je zanimljivija glazba Matije Cveka, očito da taj dečko ima nešto u sebi što privlači, glazbeno, energetski, performerski. Na njemu ovisi u kojem će obimu taj uspjeh biti, ali zasigurno ima sve predispozicije. Zabavna ideja videospota, smjestiti se na virtualnu plažu s obzirom da onu pravu mnogi ove godine nisu vidjeli na vrijeme. Sve je pretvorio u pozitivnu poruku koja kaže da će nam biti onako kako ćemo sami odlučiti. Sami krojimo svoju sudbinu. Pozitivno, ljetno, plesno, što još više trebate ovog ljeta. Nije nešto što do sada nismo čuli, ali je dosta dobro odrađeno.

Ocjena: 4/5

Mayales ft. Ivana Starčević – Još jedan krug (Aquarius Records)

Ovu pjesmu Mayales su trebali zamijeniti za onu grupe Beti. Koliko bi ova idealno pasala uz Natalin vokal, toliko bi ona glazbeno više odgovarala Mayalesu. Ovo je više popish, nego što je “mayalesovski”, tako da mi baš ne odgovara najbolje, pogotovo ne nakon “Simbola za sunce”. A mogli su ovdje i ugostiti Natali, a ne Ivanu Starčević, iako nemam ništa protiv Ivaninog vokala. Petar uvijek bolje zvuči uz ženski vokal i to je ovdje slučaj. Tu dolazim opet do one teme cjepkanja glazbenih projekata i mogućnosti da Natali postane drugi ili prvi vokal Mayalesa. Zanimljivo u najmanju ruku, zar ne?! Produkcijski gledano, Mayales su uvijek tu na samom vrhu, a Vlado Mirčeta još jednom jasno daje do znanja da savršeno vlada gitarama i zaraznim riffovima. Vrlo dobro!

Ocjena: 4/5

The Obala – “Lipi dani” (Dancing Bear)

Lijepo je što se The Obala vratila, podsjetnik je to na lijepe dane hrvatskog pop-rocka dalmatinskog melosa, onog kakvog je stvarala nekadašnja Daleka obala. Ne mogu se oteti dojmu da u ovoj priči fali samo Marijan Ban čiji bi jedinstveni, takoreći “nesavršeni” vokal bio kruna cijele ove priče. “Opet su tu lipi dani”, poručuje The Obala u iznimno lijepom tekstu pjesme, a kada to poručuje misle na svoje dane mladosti kada su kao Daleka obala i The Obala osvojili mnoga srca. Jako je lijepa i melodija pjesme koja podsjeća na ta vremena, bez kompliciranja i uz mali dašak Mediterana. Nadam se da će nastaviti u takom tonu.

Ocjena: 4.5/5