Upoznajte interdisciplinarni kolektiv Synesthetic Project Nike Bauman i njihovu “Jagu”
4. srpnja 2020.
Music Box (11067 Članci)
Podijeli

Upoznajte interdisciplinarni kolektiv Synesthetic Project Nike Bauman i njihovu “Jagu”

“Jaga” je novi projekt interdisciplinarnog kolektiva Synesthetic Project čija je tema istraživanje podsvijesti i suočavanje sa skrivenim dijelovima osobnosti pojedinca.

Inspiriran je ruskom pričom o Vasilisi Premudroj i Babi Jagi i njenom ulogom u prijenosu intimnih saznanja pojedinca o intuiciji i mentalnom sazrijevanju na zajednicu. Priča prati protagonisticu koja putuje kroz šumu i na svojem putu susreće likove koji predstavljaju njezine strahove, mane i skrivene želje.
Izvedbe su bile planirane za proljeće 2020., no budući da su zbog pandemije prebačene za jesen, izvođači su iskoristili vrijeme u izolaciji (u tri različite države) za snimanje kako bi podijelili priču putem videa.

Scene su snimane putem telefona i poslane članu ansambla Toniju Mijaču koji ih je oformio u kratki film, a glazbeni dio, u kojem se pojavljuju isječci kompozicija C.Debussyja, K. Stockhausena i drugih predviđenih za javne izvedbe, svaki od glazbenika snimio je pojedinačno. Finalni zvukovni produkt potpisuju Marko Ferlan i Nika Bauman. Članovi Synesthetica ovim putem su dobili priliku istražiti svoju kreativnost u veoma ograničenim uvjetima te pronaći nove načine zajedničkog stvaralaštva unatoč odvojenosti i izolaciji.

Synesthetic Project internacionalni je multidisciplinarni kolektiv koji okuplja glazbenike, plesače i multimedijalne umjetnike. Publici se predstavio 2018. godine video-serijom i performansom “Landscapes and Dances” koji je dosad izveden u Hrvatskoj, Austriji i Irskoj (kao jedan od projekata kulturne promocije Republike Hrvatske u Europi). Osnivačici i umjetničkoj voditeljici ansambla Niki Bauman cilj je producirati nove vrste živog i virtualnog performansa koji povezuje suvremenu, klasičnu i tradicionalnu glazbu, improvizaciju, suvremeni ples, video i animaciju i bavi se temama poput empatije, integracije, kulturološkog identiteta, globalnih zbivanja i psihološkog razvoja pojedinca.

Nika Bauman rođena je 1992. u Zagrebu. Diplomirala je flautu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i na Univerzitetu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču gdje trenutačno živi. 2018. se počinje baviti multidisciplinarnom produkcijom i osniva ansambl Synesthetic Project, a 2019. se plasirala u finale HUGO natjecanja za koncertnu dramaturgiju u Feldkirchu u Austriji. Kao solistica i dio klasičnih ansambla Ensemble Illyrica i Duo Bauman Ferlan nastupala je u Austriji, Italiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Irskoj te ima koncertne angažmane u bečkom Musikvereinu i Konzerthausu, a članica je i ethno-jazz orkestra Mimika i ansambla Živa Voda.