Legendarni talijanski skladatelj Ennio Morricone preminuo u 91. godini
6. srpnja 2020.
Nikola Knežević (2814 Članci)
Podijeli

Legendarni talijanski skladatelj Ennio Morricone preminuo u 91. godini

Ennio Morricone, autor nezaboravnih melodija u velikom broju filmova, pogotovo spaghetti westerna, preminuo je u 91. godini života.

Od 1961. sklada filmsku glazbu te počinje suradnje s velikim redatelje Sergiom Leoneom. “Za šaku dolara”, “Za dolar više”, “Dobar, loš zao”, samo su neki od kultnih filmova koje je obilježila i Morriconeova glazba. Pod 70-ih godina sklada za filmsku industriju u Hollywoodu i od tada stvara karijeru zbog koje će biti konstantno na tronu dugi niz godina. Radio je filmsku glazbu za filmove najvećih redatelja poput Johna Carpentera, Briana De Palme, Olivera Stonea, Terrencea Malicka. bio je i izvrstan dirigent, a angažmani su bili na kultnim mjestima poput milanske La Scale, Španjolskog nacionalnog orkestra, Orchestra Roma Sinfonietta i drugih.

Od 1964. do 1980. godine bio je značajno uključen – kao kompozitor i trubač – u rimskom avangardnom “Gruppo di Improvvisazione di Nuova Consonanza” (G.I.N.C.), grupi skladatelja koja se bavila eksperimentalnom glazbom, metodom slobodne improvizacije. Tijekom godina snimio je “Il Gruppo” 7 albuma.

Originalnim stilom Morricone je značajno obogatio talijansku i svjetsku filmsku glazbu i postao uzor mnogim mlađim skladateljima. Neki ga spominju kao najvećeg skladatelja filmske glazbe uopće. Godine 2007. dobio je Oscara za životno djelo, a 2016. Oskara za glazbu u filmu Quentina Tarantina “Mrska osmorka” pa je postao najstarija osoba koja je osvojila Oscara. Ima i veliki broj Zlatnih globusa, te brojnih drugih priznanja, kao i zlatne i platinaste naklade albuma.

Morricone je nedavno pao i slomio bedrenu kost, a od posljedica tog loma umro je u noći u klinici u Rimu.