Supergrupa Time s legendarnim albumom “Time” na vrhu polugodišnje liste najprodavanijih vinila
16. srpnja 2020.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Supergrupa Time s legendarnim albumom “Time” na vrhu polugodišnje liste najprodavanijih vinila

Hrvatska diskografska udruga objavila je polugodišnju top listu najprodavanijih vinila. HDU donosi aktualne podatke o prodaji temeljenim na informacijama pristiglim s više od 160 prodajnih mjesta u zemlji te s internetskih prodavaonica diskografskih kuća.

Na prvom mjestu polugodišnje prodaje vinila našlo se reizadnje eponimnog prvijenca “Time” istoimene kultne grupe. Ovo reizdanje Croatia Recordsa žanrovski predstavlja kombinaciju progresivnog rocka, jazza, bluesa i tradicijske glazbe s područja bivše republike, a zainteresiranost publike i održavanje popularnosti albuma u današnje vrijeme ukazuje na njegovu kultnu dugovječnost.

Drugo mjesto pripalo je debitantskom albumu “Dangerous Waters” pjevača i klavirista Nikole Vranića, poznatog kao J. R. August. Ovaj pop-rock album karakterističan je po pjesmama na engleskom jeziku, zanimljivim falsetom u vokalnoj izvedbi te stalnoj klavirskoj pratnji.

Debitantski album “pocket palma” istoimenog zagrebačkog synthpop dua, kojeg čine Anja Papić i Luka Vidović, u polugodišnjoj listi prodaje vinila našao se na visokom trećem mjestu. Vodeći se konceptom novih 80-ih, duo je tako uz vinil svoje pjesme objavio i na svim ostalim nosačima zvuka – CD-u i kaseti. Sva tri formata izašla su pod izdavačkom kućom Aquarius Records. Na vinilu se nalazi 11 pjesama s nostalgičnim narativom o SMS porukama, školskim plesovima, preklopnim mobitelima, prženim CD-ima i putovanjima. Spomenuti motivi ubrajaju se u tzv. retrowave pokret i glazbu stvorenu za sanjarenje.

Pjesme kako izgleda kraj, godišnji, ono što nam inače nedostaje, malena, subota nakon valentinova, samo su neke od simpatičnih i zaraznih retro-pjesama koje se su Anja i Luka pripremili za sve ljubitelje glazbe, stoga nemojte propustiti priliku da se osvježite suvremenim zvukom džepne palme koja priča o prošlim vremenima, svakako stvorenim za pravo glazbeno uživanje.

„Jednostavno smo oduševljeni činjenicom da je naš vinil treći najprodavaniji u prvoj polovici 2020. jer je vinil i nama samima najdraži oblik uživanja u glazbi. Užasno nam je drago da je toliko, ljudi izabralo baš našu gramofonsku ploču, neizmjerno smo zahvalni svima”, poručili su Anja i Luka ovom prilikom.

Stranu listu polugodišnje prodaje vinila na prvome je mjestu obilježio album “Dark Side of the Moon” kultne grupe Pink Floyd, a na broju dva nalazi se još jedan njihov album, “Division Bell”. Album “Homegrown” Neila Younga zauzeo je treće mjesto. Sva tri albuma na hrvatsko tržište stavlja Dancing Bear.

Pogledajte tko se sve našao na ostalim mjestima polugodišnje top liste prodaje domaćih i inozemnih vinila.

Foto: Marko Čolić