Dvije godine od smrti Olivera Dragojevića – Vela Luka ovih dana obojana Oliverovim bojama
29. srpnja 2020.
Music Box (10907 Članci)
Podijeli

Dvije godine od smrti Olivera Dragojevića – Vela Luka ovih dana obojana Oliverovim bojama

Stigli su posljednji dani mjeseca srpnja kada se u spomen i sjećanje na Olivera Dragojevića u Veloj Luci održava manifestacija s ciljem očuvanja bogatog naslijeđa ovog velikog čovjeka i glazbenika.

Cijeli tjedan u Veloj Luci održavat će se razna događanja pod nazivom „Trag u beskraju“, baš poput Oliverovog traga koji nam je ostavio. Vrhunac manifestacije dogodit će se u srijedu, 29. srpnja velikim koncertom na pijaci ispred crkve sv. Josipa. Na tom koncertu nastupit će dugogodišnji Oliverovi suradnici i prijatelji: Nina Badrić, Petar Grašo, Petar Dragojević i Oliverovi Dupini, uz mnoge glazbenike, gudački orkestar, a pod vodstvom producenta Ante Gele.

Donosimo izjave njegovih kolega, suradnika i prijatelja, povodom nastupa u Veloj Luci:

Osobno bih volio da Vela Luka bude mjesto druženja i prisjećanja na Olivera taj dan u godini, mjesto kad će svi moći biti bolji i jednostavniji ljudi, sjediti na rivi, zažmiriti i uživati u „Magadaleni“ ili „Galebu“.Ante Gelo

Ovo je moj prvi nastup nakon 5 mjeseci nenastupanja i to baš u Veloj Luci Oliveru u čast. Jako sam radosna i počašćena što ću biti tamo. Ipak je to Oliverov dom, tamo je sve njegovo, obitelj, prijatelji, ulice… Tamo su ljudi koji su bili najveći dio njegovog života. Sretna sam što su me velolučani pozvali da ove godine nastupim uz Petra Dragojevića. Petra Grašu i Antu Gelu. Sigurna sam da ćemo napraviti prekrasnu noć našem Oliveru u spomen, kojega smo svi toliko obožavali. – Nina Badrić

Oliver nam svima jako fali, jer je njegov gubitak u svakom smislu nenadoknadiv. Uvijek će nam nedostajati sa svojim šarmom, sa svojom pojavom i sa svojim glasom. Međutim, uz osjećaj tuge, u meni se istovremeno miješaju i osjećaji sreće, ponosa i velike radosti, jer ćemo samo nekoliko stotina metara od njegove kuće moći raditi ono što je on najviše volio, a to je pjevati, sjediti za klavirom i uživati u muzici i uživati u životu. Izuzetno sam sretan što sam dio ekipe koja će ove godine biti na večeri posvećenoj Oliveru. I nadam se ću biti još puno, puno puta. – Petar Grašo

Za mene je velika čast biti dio te priče. Meni nije to samo koncert, to je puno uspomena, cijelo djetinjstvo, ljetovanja, zezancije, tuge i sriće… jednostavno me sve veže za ovaj koncert koji će, siguran sam, biti prepun emocija iz pjesme u pjesmu… – Petar Dragojević

Niti nakon dvije godine nisam svjestan da Oliver više nije s nama, ali kad dođem u Velu Luku postanem svjestan te tužne i surove stvarnosti. Drago mi je vidit Vesnu, dicu i drage kolege glazbenike i ponovo zasvirat pisme koje smo bezbroj puta svirali sa našim Oliverom. Za mene su to ipak najtužniji dani u godini. – Goran Franić („Dupini“)

Osim velikog večernjeg koncerta na pijaci ispred crkve sv. Josipa, koji počinje u 21.30h, taj dan, 29. srpnja, polagat će se vijenac, održati misa i recital u crkvi te promocija knjige Zlatka Galla posvećena Oliveru.

Dan poslije, u četvrtak 30. srpnja, također na pijaci ispred crkve Sv. Josipa, održat će se koncert naziva „Evo mene među moje“ na kojem će mlade snage hrvatske glazbene scene pjevati pjesme od kojih je Oliver svojim izvedbama napravio evrgreene hrvatske glazbe. Na koncertu koji počinje u 21.30h nastupi će: Mia Dimšić, Vinko Ćemeraš, Albina Grčić, Marko Kutlić, Matija Cvek, Uršula Najev, Dino Jelusić, Iva Ajduković, Antonela Đinđić, Jure Brkljača, Sabrina Hebiri, Petra Oreč, Dino Perić, Alen Đuras, Josip Palameta, Petra Roško.

Tjedan sjećanja na Olivera u Veloj Luci završava u petak, 31. srpnja uz večer jazza i koncertom Ines Tričković i benda.

Oliver je meni prvenstveno bio moj dundo, moj ujak a tek onda pjevač… znate ova noć je za nas svih iz familije teška i tužna, ali ja ću dati sve od sebe da 31-og svojim glasom i glazbom bez patetike na jedan intiman i nježan način obilježimo ljubav koja je tu za njega. A djelići glazbe koju stvorimo da budu tako lijepa da je možda i on negdje čuje… – Ines Tričković

Iako je bila namjera održati događanja i koncerte na različitim lokacijama u Veloj Luci, zbog trenutačne epidemiološke situacije, svi koncerti održat će se na pijaci ispred crkve Sv. Josipa, prema mjerama i preporukama HZJZ-a.  Sukladno tome, Vela Luka omogućila je razne načine praćenja koncerata. Koncert “Trag u beskraju”, 29.7. i “Evo mene među moje”, 30.7. prenosit će se uživo na MAXtv-u, MAXtv To Go, Youtube kanalu i Facebook stranici Hrvatskog Telekoma te na Narodnom radiju.

Kako bi rasteretili i spriječili veliko okupljanje ispred pijace, navedene koncerte moći će se pratiti i iz ugostiteljskih objekata u Veloj Luci kao i putem dva video zida u samom centru mjesta (Mala riva, park). Koncert će se moći pratiti i s mora i brodova budući da je osiguran video zid i za posjetitelje koji dođu brodicama.

Svi koji će koncerte pratiti putem video zida, na tim mjestima prisustvovat će na vlastitu odgovornost. Iz organizacije mole da se svi prisutni drže preporuka HZJZ-a, poštuju socijalnu distancu i koriste zaštitnu masku za dobrobit sebe i drugih, a rizičnim skupinama preporučuje se da ostanu odgovorni i prate sva događanja putem navedenih opcija.

Osvijetlimo zajedno Oliverov trag u beskraju!