U 73. godini života napustila nas cijenjena kazališna, TV i filma glumica Zoja Odak
24. kolovoza 2020.
Music Box (10960 Članci)
Podijeli

U 73. godini života napustila nas cijenjena kazališna, TV i filma glumica Zoja Odak

Od prvog angažmana u HNK Split 1972. godine do danas Zoja Odak je postala i ostala jedna od najvećih osoba na kazališnim daskama, a afirmaciju je doživjela i u brojnim TV i filmskim ulogama.

Najpopularnije razdoblje za nju bile su 80-e i 90-e godine kada dobiva i prve nagrade. Za ulogu Truse u “Bljesku zlatnog zuva” dobila je Majsku nagradu Društva dramskih umjetnika Hrvatske, a tu je i uloga Klitemnestre u Euripidovoj “Elektri” za koju je nagrađena Zlatnim lovorovim vijencem na Sarajevskom MES-u, ali i prestižnom nagradom “Dubravko Dujšin”. To je bila referenca koja ju je stavila u sam vrh hrvatskog glumišta. Imala je i brojne druge uspješne uloge poput Laure u “Dundu Maroju”, Dol Common u “Alkemičaru”, Uršule u “Ribarskim svađama”, “Filomene Luštrine i “Šjoru Filu” te Melite u “Ledi” zbog čije uloge dobiva nagradu Marul na Larulićevim danima.

Kao dramska glumica kojoj je blizak klasičan repertoar Zoja Odak ostvarila je niz vrlo zapaženih kreacija poput uloge Elmire u “Tartuffeu”, Katerine Kohlakove u “Braći Karamazovima” i Irine N. Arkadine i “Galebu” te na 44. Splitskom ljetu po prvi put dobiva nagradu “Judita” za najbolje glumačko ostvarenje. Pet godina kasnije, na 49. Splitskom ljetu za naslovnu ulogu u predstavi “Antigona, kraljica u Tebi” žiri nagrade Judita još jednom je Zoji Odak dodijelio tu prestižnu nagradu. Svog drugog Marula dobiva 2002. na 12. Marulićevim danima za ulogu Laure Lenbach u Krležinoj drami “U agoniji”.

U travnju 2003. Ministarstvo kulture RH dodijelilo je Zoji Odak status nacionalne prvakinje. Uz prvenstvenu posvećenost kazalištu ostvarila je i zapaženu televizijsku i filmsku karijeru. U jednoj od najgledanijih TV serija, “Inspektor Vinko” igrala je ulogu Blanke. U filmu “Priča iz Hrvatske”  glumi Mariju, i dobiva Zlatnu arenu, naslovnom ulogom u sarajevskom filmu “Ada” na Međunarodnom filmskom festivalu u Bergamu osvaja posebnu nagradu žirija.

Preminula je u 73. godini života u splitskoj bolnici nakon teške bolesti.

Foto: HNK Split

Izvor: Wikipedia