Novi singl grupe ‘The Rozh’, emotivnim snimkama iz osobnog života odaje počast svim borcima s Alzheimerom.
30. rujna 2020.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Novi singl grupe ‘The Rozh’, emotivnim snimkama iz osobnog života odaje počast svim borcima s Alzheimerom.

Nakon melankoličnog i pomalo sjetnog singla ”My Love”, riječka grupa ‘The Rozh’, koju čine Ivona  Maričić Kukuljan i Anthony Kukuljan, bračni i glazbeni par, ovaj put objavljuju novi singl ne tako običnog naziva – ”Waltzheimer”. Iz samog naziva možemo pretpostaviti da je riječ o ozbiljnoj tematici pjesme, tj. o ozbiljnoj bolesti, Alzheimeru, koji je u naslovu pjesme maštovito zamaskiran plesom.

Osim što je ”Waltzheimer” poseban po nazivu, poseban je i zbog toga što su u novom singlu Kukuljani razotkrili i ogolili sami sebe progovorivši o bolesti koja im se dogodila u obitelji, a i samim time su djelovali na razvijenost svijesti  i razumijevanju o bolesti koja itekako egzistira oko nas. 

Anthony Kukuljan ispričao nam je kako je nastao novi singl: Singl Waltzheimer je slučajno pronadjen demo među mojim starim snimkama, i vjerojatno ima više od 7-8 godina. Dosta ideja spremim i ako me ne dirnu na prvu, ne radim dalje na njima. Dokaz da i glazba mora odstajati kao vino, jer na samo prvo slušanje nakon toliko godina sam znao što bi i kako bi to trebalo zvučati na kraju. Tekst i slika pjesme je odmah vukla prema mojoj teti Bebi koja je nažalost preminula od Alzheimera, te je ovo ujedno i jedna trajna posveta jednom super divnom biću koje samo fizički više nije s nama. Tako da ova pjesma govori o demenciji i pokušaju razumijevanja te pozicije iz jednog dosta bliskog iskustva unutar moje obitelji, te potrebnom razumijevanju koje bi svi mi trebali imati oko jedne dosta zafrknute bolesti.

Demencija mi se čini jednom od najokrutnijih bolesti; oduzima nam našu osobnost, naša sjećanja,  ostavlja nas na brigu drugome koji  nas jedva prepoznaje…Trenutci ˝budnosti˝rijetki su i dragocjeni. Moja je baka dugo bolovala od demencije i na kraju nas nije uopće prepoznavala. Međutim, u nekim toliko rijetkom bljeskovima prisutnosti, zazvala bi me onako kako me je uvijek zvala: ˝Rožica˝. – izjavila je Ivona.

O videospotu lišenog bilo kakve scenografije i  glume nešto više nam je rekao Anthony: Na videospotu je radila Kristina Barišić, koje se potrudila složiti  memorabiliju mojoj teti koja će trajno ostati svima, a prije svega u obitelji za dugo sjećanje. Uspjeli smo pronaći priličan broj starih fotografija i nešto videosnimaka i od toga sastaviti nadam se svima jednu lijepu sliku. Ovaj video nije tipičan video kakvi se rade u glazbenoj industriji jer je potpuno privatnog karaktera, ali mislim da je upravo to interesantno obzirom da je drugačije od uobičajenog i očekivanog predloška glume i interpretacije pjesme. Ovaj video je  vrlo intiman i stvaran.”

Foto: Kristina Barišić