Festival Jazz.hr/jesen slavi 30. rođendan – najavljeno slavljeničko izdanje
5. listopada 2020.
Music Box (10726 Članci)
Podijeli

Festival Jazz.hr/jesen slavi 30. rođendan – najavljeno slavljeničko izdanje

Festival Jazz.hr/jesen ove godine obilježava veliki, 30. rođendan, a iz dvorane “Blagoje Bersa” na Muzičkoj akademiji u Zagrebu od 14. do 17. listopada publika će imati priliku poslušati sjajne glazbenike domaće i inozemne jazz scene. Zbog pandemije koronavirusa, svi koncerti bit će dostupni putem streaminga.

U srijedu 14. listopada na koncertu pod nazivom “MUZA prof. Jazz” nastupit će pijanist Vladimir Babin, trio gitarista Elvisa Penave, The Cool Jazz Duo (pijanist Veljko Glodić i saksofonist Saša Nestorović) te pijanist David Gazarov. Dan kasnije nastupit će Jazz Continuo: grupa bas gitarista Maria Mavrina, gitarista Primoža Grašiča te vibrafonista Vida Jamnika koji će izvesti djela velikog Boška Petrovića. U petak 16. listopada nastupit će izvrsni Hojsak&Novosel, duo poznat po svojoj kombinaciji tamburice i kontrabasa, kojima će se pridružiti slovenski bubnjar Žan Tetičkovič. Festival će zatvoriti Lucy Woodward u subotu, 17. listopada. Radi se o kantautorici koja je važnu suradnju ostvarila s američkim ansamblom Snarky Puppy, a surađivala je i s legendama kao što su Rod Stewart, Celine Dion, Barbra Streisand, Joe Cocker i Chaka Khan. Woodward je nastupala s raznim big bandovima diljem svijeta, a četiri albuma objavila je za ugledne diskografske kuće.

Obzirom na situaciju s pandemijom koronavirusa te zbog mjera sigurnosti, svi će nastupi biti emitirani putem streaminga na platformi HRTi. Koncert grupe Jazz Continuo emitirat će se uživo i na 3. programu HTV-a. Svi koncerti počinju u 19:30 sati.

Kao i prethodnih godina, i slavljenički festival Jazz.hr/jesen pratit će glazbene radionice koje će se održati u dvorani HDS-a na adresi Berislavićeva 9 u Zagrebu. Elvis Penava će održati svoju radionicu 14. listopada, radionica Saše Nestorovića bit će 15. listopada, Veljko Glodić svoju će radionicu održati dan kasnije, a David Gazarov zadnjeg dana festivala. Sve radionice počinju u 11 sati.

Organizator koncerta je Jazz.hr HDS-a. Glavna misao vodilja Jazz.hr-a je omogućiti domaćoj publici dolazak na koncerte najkvalitetnijih jazz glazbenika, educirati mlade glazbenike kroz koncerte, radionice i direktnu suradnju sa svjetskim zvijezdama, kao i dogovoriti međunarodne suradnje, na način da hrvatskim jazzistima otvore vrata za nastupe na stranim pozornicama.