Porasli prihodi od streamanja hrvatske glazbe za čak 349%
11. listopada 2020.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Porasli prihodi od streamanja hrvatske glazbe za čak 349%

Unatoč svim izazovima poslovanja koje je donijela 2020., stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja uspješno je privela kraju obračun mehaničkih prava, digitalnih glazbenih servisa i prihoda prikupljenih iz inozemstva za prvu polovicu 2020. godine.

Za domaće i inozemne autore i nositelje prava, u spomenutom periodu prikupljeno je ukupno 7.442.574,56 kuna za korištenje glazbe u stranim zemljama, na digitalnim servisima i od mehaničkih prava. U obračunu mehaničkih prava sudjelovalo je 6122 autora i nositelja prava, iz inozemstva je honorare zaradilo njih 3706, dok je najviše autora i nositelja prava, 9715, sudjelovalo u obračunu honorara s digitalnih glazbenih servisa.

Uz honorare s Deezera, YouTube Musica i Google Playja, ovaj obračun po prvi put donosi i honorare Spotifyja koji je od srpnja dostupan u Hrvatskoj. Autorski prihodi s digitalnih glazbenih servisa bilježe značajan rast – u aktualnom listopadskom obračunu ukupno prikupljena svota iznosi 2.485.937,62 kuna što predstavlja rast od čak 349% u odnosu na prethodni obračun u travnju 2020.! Najveći iznos stiže od YouTubea, slijede ga Spotify, Deezer te Google Play.

Za javno korištenje hrvatske glazbe u inozemstvu u prvoj polovici 2020. godine, članovima HDS-a pripada ukupno 4.584.214,27 kn. Od stranih zemalja i njihovih „ZAMP-ova“, izdvajaju se društva s najvećim uplatama: SAZAS – Slovenija, SOKOJ – Srbija, ARTISJUS – Mađarska, GEMA – Njemačka i PRS – Velika Britanija.

Mehanička prava, odnosno prava snimanja, reprodukcije i stavljanja u promet, autorima i nositeljima prava su u ovom obračunu donijela 372.422,67 kuna.

„Zadovoljstvo mi je izvijestiti naše članove kako smo, unatoč svim epidemiološkim i ekonomskim izazovima 2020., uspješno zaključili treći od četiri velika obračuna koji nas očekuju ove godine. Još veće zadovoljstvo, kako za autore, tako i za službu ZAMP, predstavlja značajan rast honorara s digitalnih glazbenih servisa. Zahvaljujući suradnji i potpisanim ugovorima sa svim vodećim svjetskim servisima, taj će iznos u budućnosti biti još veći i činit će još značajni udio u ukupnim godišnjim prihodima autora. Nadam se da će ova isplata autorima makar dijelom ublažiti vrlo loše stanje glazbene industrije u ova epidemična vremena.“, izjavio je Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a.