#nedjeljnikomentar: Albina, Ectratis, Hjer, Snake Eater, Ti, ja i moja mama
18. listopada 2020.
Nikola Knežević (2815 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Albina, Ectratis, Hjer, Snake Eater, Ti, ja i moja mama

Albina – “Imuna na strah” (Universal Music Hrvatska)

Očekivao sam puno više od prvog singla mlade Albine, iako nisam nešto pratio show The Voice Hrvatska i to ne samo zadnju sezonu nego i sve protekle. Pjesma nije nešto što nismo već čuli na hrvatskoj glazbenoj sceni, štoviše čuli smo ovakav ritam i standardni komercijalni pop više puta i to kod većeg broja izvođača. Albina je vokalno pjesmu vrlo dobro odradila, ali fale melodija i refren koji će se urezati u glavu. To se s ovom pjesmom nažalost neće moći dogoditi. Ne vjerujem u neki pretjerani uspjeh, iako će se sigurno dobro vrtjeti na radiju. Ali samo zato što ulazi u format program, odnosno u prijevodu – nit’ smrdi, nit’ miriši. Žao mi je što moram biti grub odmah na prvom singlu, ali bolje da je sada ovako nego kasnije. Očekivanja nisu isupnjena, a kamoli nadmašena, stoga se nadam da će sljedeće pjesme biti nešto konkretnije. Jednostavno, nije napeto, niti posebno.

Ocjena: 2.5/5

Ectratis – “FWB” (ectratis MUSIC)

Iza imena ectratis krije se glazbenik Matej Blečić koji iza sebe već ima nekoliko albuma, a njegov novi singl zove se “FWB”. Kad ga slušate ne bi rekli da dolazi iz Hrvatske, prije svega zbog njegovog odličnog izgovora engleskog jezika, a potom i zbog zvuka koji odiše atmosferom 90-ih. Ima tu i Dine Dvornika, i Bryana Adamsa, i Jamiroquaija, ali to je apsolutno nebitno jer ectratis zvuči jedinstveno, barem za naše područje. Još kad bi produkcija bila na višoj razini i električna gitara koja mi je malo zasmetala na refrenu, onda bi sve billo savršeno. Da, gitara je malo grublja na refrenu od ostatka pjesme, tako da ima još prostora za napredak. Ali jako lijepa atmosfera i pozitivna melankolija učinili su svoje. Bravo!

Ocjena: 3.8/5

Hjer – Za nas (Aquarius Records)

Generalno gledajući, dok ne dođe refren pjesme ne osjeti se uopće nikakav konkretan potencijal ovog projekta. Štoviše, uvod podsjeća na nekoliko već poznatih pjesama u Hrvatskoj. Ipak, refren je nešto drugo, a odličan vokal Hrvoja Krištofića mogao bi u ovom modernom popu biti itekako primjetan na glazbenoj sceni. Općenito melodija refrena je jako lijepa i idealno se uklopila u njegov vokal širokog raspona. Kako kaže početak pjesme – “znam, možemo bolje”, tako i ja mislim. Ali za početak jako dobro i pamtljivo.

Ocjena: 3/5

Snake Eater – “Snake Eater II” (DIY)

Po prvi put čujem za bend Sanke Eeater iz Sarajeva pa je ovo jedinstvena prilika za baciti uho na njih. Snimili su spot za himnu o sebi koja je klasična rock pjesma i čak dobro zvuči. Ali samo glazbeno, tekstualno nije uopće napeta i zapela je u nekom starom vremenu. Od svega mi je najviše za uho zapela gitara jer i bubnjevi i pjevač i svi ostali su malo jednolični pa se oko njih ništa posebno ne događa. Slatko, ali ne i sjajno. No, dobro za poslušati ako niste ničime opterećeni. Generalno, ovakav zvuk je prošlost.

Ocjena: 2/5

Ti, ja i moja mama – “Dolaziš mi s pola srca” (Aquarius Records)

Ovaj bend uvijek je imao nešto čarobno što nas osvoji. I ovoga puta lagani gitaristički nedistorzirani riff provlači se kroz cijelu pjesmu, a prekrasna melodija s vremenom prelazi u melankolični ugođaj koji se dodiruje i s laganom psihodelijom. I opet prekrasna poruka, kako kažu iz benda, o potrebi da se u partnerski, ljubavni ili prijateljski odnos uđe s cijelim srcem, bez rezervi i “figi u džepu”. Što može biti iskrenije od prave i kompletne ljubavi?!. Shodno tome i pjesma zavodi, ali na trenutke i propitkuje slušatelja na spomenutu temu. Sve u svemu ponovno su me očarali.

Ocjena: 4/5