Skandal na izboru za Miss svijeta koji je potresao svijet uskoro u kinima
1. studenoga 2020.
Music Box (10959 Članci)
Podijeli

Skandal na izboru za Miss svijeta koji je potresao svijet uskoro u kinima

Svijet je 1970. godine izgledao puno drugačije nego danas, a to se posebno odnosi na izbor za najljepšu ženu svijeta.

Skandal koji se dogodio na izboru za Miss svijeta te godine događaj je o kojem se priča i piše još i danas, punih pedeset godina nakon što su sudionice u tadašnjem pokretu za ženska prava prekinule prijenos uživo pojavivši se na pozornici. Budući su u to vrijeme televizijski prijenos uživo izbora za Miss ljepote pratile milijuni ljudi, događaj je preko noći postao senzacija i došao na naslovnice svih relevantnih medija diljem svijeta.

U kina nam od četvrtka, 5. studenog stiže SKANDALOZNO PONAŠANJE, filmska adaptacija ove senzacionalne istinite priče u kojoj je glavnu ulogu ostvarila prekrasna i talentirana Keira Knightley!

Izbor za Miss svijeta 1970. godine održano je u Londonu, a domaćin ceremonije bio je američki legendarni komičar Bob Hope. Uz tvrdnju da natjecanja u ljepoti omalovažavaju žene, novi pokret za ženska prava odlučio je potpuno nenajavljeno izaći na pozornicu uslijed prijenosa uživo te na taj način skrenuti pozornost na problematiku kojom se bavi. Međutim, ono što je izazvalo pravi skandal nije bilo njihovo prekidanje prijenosa uživo, već činjenica da je, kada je natjecanje nastavljeno, rezultat njihovog djelovanja izazvao snažne reakcije: pobjednica natjecanja nije bila favorizirana Šveđanka već Miss Grenade – prva crnkinja u povijesti koja je okrunjena kao Miss svijeta. U samo nekoliko sati, globalno gledateljstvo diljem svijeta svjedočilo je nezamislivim posljedicama koje su uslijedile nakon šokantnog obrata…

U filmu “Skandalozno ponašanje” redateljice Philippe Lowthorpe glavne su uloge ostvarili Keira Knightley (dva puta nominirana za nagradu Oscar za uloge u filmovima „Ponos i predrasude“ i „Igra oponašanja“) kao Sally Alexander i Greg Kinnear (nominiran za nagradu Oscar za ulogu u filmu „Bolje ne može“) kao nezaboravni televizijski voditelj Bob Hope. Njima su se pridružili Gugu Mbatha-Raw u ulozi Jennifer Hosten odnosno Miss Grenade, Rhys Ifans, Lesley Manville, Jessie Buckley, Clara Rosager i mnogi drugi. Producentici Suzanne Mackie i scenaristici Rebecci Frayn pozornost na priču skrenuta je još 2010. godine nakon čega je uslijedilo šest dugih godina razvoja scenarija i traženja glumica i glumaca koji bi se savršeno uklopili u stvarne likove koji su te godine sudjelovali u ovom nezaboravnom događaju.

Komedija je do danas je pobrala hvalospjeve filmske kritike, a na popularnoj internetskoj stranici Rotten Tomatoes koja se bavi prikupljanjem kritičarskih tekstova iz cijelog svijeta dobila je više od 80% pozitivnih ocjena. Uz fantastičnu glumačku postavu, snažnu režiju i fascinantnu priču koja i danas odjekuje jednakom snagom kao i prije pedeset godina, nesumnjivo je da je “Skandalozno ponašanje” jedan od onih filmova koji se nikako ne bi smjeli propustiti.