U 68. godini života preminula hrvatska glumica Vera Zima
8. studenoga 2020.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

U 68. godini života preminula hrvatska glumica Vera Zima

Hrvatska kazališna, TV i filmska glumica Vera Zima preminula je u 68. godini života.

Ova legendarna glumica zadužila je hrvatsko glumište svojim nezaboravnim ulogama, a za što je dobila i Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo na podruju filma 2020. godine te Nagradu Fabijan Šovagović Hrvatskog društva filmskih redatelja 2016. godine.

Poznajemo po ulogama u filmovima “Mećava”, “Kiklop”, “Ljubavna pisma s predumišljajem”, “Vukovar se vraća kući”, “Bogorodica”, “Četverored”, “Blagajnica hoće ići na more”, “Ante se vraća kući”, “Duga mračna noć”, “Oprosti za kung fu” i “Metastaze”, a tu su i brojne uloge u TV serijama kao što su “Operacija Barbarossa”, “Luda kuća”, “Stipe u gostima” i “Odmori se, zaslužio si” za koju je dobila nagradu Hrvatskog društva ramskih umjetnika 2006. godine.

Za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu “Oprosti za kung fu” dobila je i Zlatnu Arenu

ima je osvojila i Zlatnu Arenu za sporednu žensku ulogu (‘Oprosti za kung fu’) te Nagradu ‘Fabijan Šovagović’ Hrvatskog društva filmskih redatelja (2016.). Dobitnica je i nagrade ‘Vladimir Nazor’ za životno djelo na području filma.

Rođena je 21. ožujka 1953. u Metkoviću, do 18. godine života živjela je u Pločama, a godine 1976. diplomira na Akademiji dramskih umjetnosti.

Foto: teatar.hr