U 78. godini života preminula glumačka legenda Mustafa Nadarević
22. studenoga 2020.
Music Box (11189 Članci)
Podijeli

U 78. godini života preminula glumačka legenda Mustafa Nadarević

Zadnjih mjeseci više puta se Balkanom proširila lažna vijest kako je banjalučki glumac Mustafa Nadarević preminuo, a voljeli bismo to reći i za vijest koja je upravo obišla regiju.

Radio Sarajevo je prvo objavilo, a ostali mediji prenijeli te saznali iz svojih vlastitih izvora bliskih glumcu kako je Mustava doista preminuo. 77. rođendan proslavio je u svibnju ove godine, borio se s karcinomom pluća te je nakon boravka u bolnici pušten kući zbog boljeg stanja. Ipak, nažalost, bolest je bila jača od njega.

Rođen je u Banjoj Luci 2. svibnja 1943. godine, a nakon bombardiranja grada seli s obitelji u Zagreb. Tamo je krenuo u školu, a potom se preselio u Bosanski Novi. U Rijeci završava Gimnaziju, a prije nego što je krenuo i završio Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu krenuo je sa životom na daskama koje život znače. Ostvaruje iznimne uloge kao Bodgan u Hvarkinji, Pomet u Dundu Maroju, Miletić u Ostavci, Leone u Gospodi Glembajevima, Lorenzacco u Lorenzacciju, Cyrano u Cyranou de Bergeracu, Figaro u Figaru se ženi i Figaro se rastaje, M.P. Murphy u Letu iznad kukavičjeg gnijezda. Šira publika ga najviše poznaje po seriji Lud, zbunjen normalan.

Imao je i nevjerojatnih uloga u na televiziji i velikom platnu, a tu se ističu: Naše malo misto, U raljama života, Otac na službenom putu, Vukovar se vraća kući, Četverored, Ničija zemlja, Kraljica noći, Gori vatra, Duga mračna noć…

Popis osvojenih nagrada i priznanja je preveliki, a valja izdvojiti nagrade Marul, Orlando, Zlatni lovor, Sterijinu nagradu, Zlatnu klapu, Nagradu hrvatskog glumišta, Nagradu grada Zagreba, Nagradu za životno djelo na Libertas film festivalu i Nagradu hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje.