Parafov “A dan je tako lijepo počeo” ponovno na vinilu uz četiri bonus pjesme
18. prosinca 2020.
Music Box (11096 Članci)
Podijeli

Parafov “A dan je tako lijepo počeo” ponovno na vinilu uz četiri bonus pjesme

“A dan je tako lijepo počeo”, prvijenac Parafa i najvažniji hrvatski punk album, reizdan povodom 40. obljetnice originalne objave.

U povodu 40. obljetnice originalne objave, Dallas Records izdaje special edition premijernog albuma Parafa “A dan je tako lijepo počeo”. Posrijedi je ključni album jugoslavenske te jedan od ključnih albuma kontinentalne europske punk-scene. Svakako, riječ je i o najvažnijem hrvatskom punk-albumu.

Objavljen je 5. lipnja 1980. i manifestirao je meteorski bljesak prve postave Parafa. Tim albumom Paraf je ušao u antologiju lokalne i europske punk-supkulture, kao i u anale regionalne pop-kulture. Special edition albuma osim originalnog mixa donosi i četiri bonus pjesmeRijeka i Moj život je novi val s njihovoga nastupnog singla objavljenog 1979., singl-verziju Narodne pjesme, znanu s kompilacije Novi punk val 78-80 i live-izvedbu kultne skladbe Goli otok izvedene 1979. na nastupu u Puli.

Bio je to jedan od prvih snimljenih punk-albuma na ovim prostorima, no objavljen je s vremenskim odmakom zbog problema s jugoslavenskom Komisijom za šund. Tako je zamijenjen originalni ovitak, neke pjesme nisu uvrštene na album, a amblematska Narodna pjesma na albumu je objavljena s drukčijim stihovima. Unatoč tim zahvatima, album je (pr)ocijenjen kao šund i na tržištu se pojavio s višom cijenom. No, to nije umanjilo njegov uspjeh. Početna naklada je rasprodana, pa je kasnije vinilni album doživio i drugu nakladu prodavši se ukupno u 25 tisuća kopija.

I 40 godina nakon izvornog objavljivanja, album “A dan je tako lijepo počeo” zvuči moćno, razorno, opasno, poletno i svježe. Valter KocijančićZdravko Čabrijan i Dušan Ladavac Pjer su na 14 pjesama objavljenih na albumu uspješno spojili inicijalnu punkersku jednostavnost s nesmiljenim juvenilnim buntom protiv zatupljujuće svakidašnjice. Upravo stoga, taj album zvuči toliko snažno i danas.

Kako je rekao Igor Vidmar, jedan od producenata albuma, ‘Parafi su bili anticipacija dolazeće krize, u smislu preteče društvene deziluzije i nastojanja društveno podređenih slojeva da na bilo koji način izraze svoju individualnost’.

Koliko je Paraf bitan band dokazuje i velika fanovska baza koja ne samo da odrasta s bandom, nego se iz godine u godinu regrutiraju novi poklonici.

Štoviše, to ide i obiteljskom linijom o čemu svjedoči zapis jednog vršnjaka članova banda na Facebook profilu Parafa nakon što je doznao za ovo reizdanje:

I tako, 40 godina kasnije valja opet prema prodavaonici ploča, pa kad se unuk rodi da mu djed ima što staviti kraj uzglavlja i, naravno, pustiti mu Narodnu pjesmu dok će ga nosati noću kad bude plakao. Na opću radost majke i bake, jer mu je otac i dobio ime po pjesmi Parafa koju sam pjevušio vozeći se 1992. vlakom iz Vinkovaca prema Zagrebu: ‘Pimpilin Valentin…’.

Budući djed neće morati u shopping. S obzirom da mu se sin zove Valentin po stihu iz pjesme Parafa Federico u bačvi, Dallas Records će mu darovati ovo reizdanje. Pjesma se nalazi na drugom albumu Parafa Izleti koji sljedeće godine također obilježava 40. obljetnicu izdavanja i tim povodom Dallas će objaviti special edition i tog albuma.

Album A dan je tako lijepo počeo (special edition) može se kupiti po cijeni od 180 kuna.

Foto: Nikola Petković