Grupa Pavel objavila “Ennui”, novi studijski album!
19. prosinca 2020.
Music Box (10919 Članci)
Podijeli

Grupa Pavel objavila “Ennui”, novi studijski album!

‘Ennui’, u prijevodu melankolija, zamor od svijeta, novi je studijski album grupe Pavel.

Album je bogat i raznovrstan, žanrovski neopredijeljen, na njemu ima od sympho rocka do meksičke glazbe. S albuma na kojem se nalazi ukupno 13 pjesama, dosad su kao singlovi već predstavljene ’Samo da jutro ne dočekam sama’, ‘Sunce’, ‘Ne daj na nas’, duet s Tedijem Spalatom koji nosi titulu najemitiranije pjesme u prvih šest mjeseci 2020., ‘Bijela jedra’, pjesmu pomalo eskapističkog karaktera, nakon čega je uslijedilo malo balkanskog tex mexa – ‘prirodni surogat sreće i sjete za ples i plač’, aktualni singl ‘Dobri se zaborave’, a svi su redom, osvojili radijski eter i nacionalnu top listu najemitiranijih singlova.

“Pjesma koja otvara album traje gotovo osam minuta i nema sekunde koje bih izbacio, naravno ta pjesma neće biti radijski singl, ali ja se još uvijek pretvaram da ima onih koji će slušati album, a ne samo singlove. Ovo je naša najambicioznija snimka do sada i iskreno ne znam kako je Jere uspio izmiksati neke pjesme na kojima bi i producenti s troduplo više iskustva polomili uši, a neizmjerno sam zahvalan kako su brojni gostujući glazbenici i članovi Pavela oplemenili tih trinaest pjesama, dužnik sam zauvijek. Sjajne aranžmane za orkestar napravio je Dalibor Grubačević. Svečano obećajem kako će idući album imati bazični instrumentarij, bez rogova, flauta i timpana, izbacili smo to iz sistema u velikom stilu”, rekao je Aljoša o novom albumu.

Većina novog albuma snimljena je u Zadru tijekom jednog tjedna ovog rujna u studiju producenta Jere Šešelje, u snimanju je sudjelovalo dvadesetak instrumentalista, a upravo ta njegova raskoš, poručuje Atonia Šerić Tonka – čini ga velebnim, posebnim, filmskim.

‘’Mislim da me nijedan album do sada nije toliko  značio. Neke pjesme su mi bile osobna glazbena terapija u ovim ludim vremenima. Nadam se da će ljudi  primijetiti i shvatiti ovaj abum’’, govori Tonka o novom albumu zanimljivog imena.

Riječ ‘Ennui’ taman je dovoljno i pretenciozna i lagana, ne opterećuje, fino klizi niz jezik, pa je i nevažno što ljudi ne znaju što zapravo znači, objašnjava Aljoša, a sugerira opuštajuću atmosferu i na albumu, uz koji su Pavel pripremili i making of video uvodne pjesme s albuma ‘Ovako svijet završava’, čiji tekst govori o fascinaciji ljudskom naravi koja će u svakoj situaciji, pa i onoj najgoroj, naći mjesta za postavljanje pitanja ‘a gdje sam tu ja?’

‘’Živimo u iluziji da smo iz nekog razloga bitniji i zaslužujemo više od kukca koji gura balegu uz brdo, nismo. Dalibor Grubačević je napisao sjajan aranžman za orkestar, bend je ubio, a Jere Šešelja nikada u životu više neće napraviti ovako dobar miks.  Nije singl materijal, ali nam je bitna i osim toga nitko odavno nije snimio sympho rock pjesmu, pa smo se mi odlučili na to” – poručio je Aljoša.

Fantastičan cover albuma potpisuje Riječanin Filip Gržničić (Grzincic Creative Visuals), a produkciju albuma Jere Šešelja. Glazbu i tekst na svim pjesmama potpisuje Aljoša Šerić, a aranžmane na svim, osim na Ne daj nas nas (Ante Gelo) i Dobri se zaborave (Aljoša Šerić, Jere Šešelja), potpisuju Aljoša Šerić, Jere Šešelja i Dalibor Grubačević. Album ‘Ennui’ u izdanju Dallas Recordsa dostupan je na svim digitalnim servisima, a uskoro će se naći i u fizičkoj prodaji.

Foto: Filip Gržinčić