Još u listopadu izvan očiju javnosti umro popularni maskirani reper MF DOOM
1. siječnja 2021.
Music Box (9562 Članci)
Podijeli

Još u listopadu izvan očiju javnosti umro popularni maskirani reper MF DOOM

Supruga MF DOOM-a, Jasmine Dumile, otkrila je na Silvestrovo kako je maskirani reper umro 31. listopada, a uzrok smrti još nije poznat.

MF DOOM rođen je u Londonu, a odrastao na Long Islandu u New Yorku. DOOM, koji je rođen kao Daniel Dumile, počeo je repati krajem 1980-ih pod imenom Zev Love X u grupi KMD, zajedno sa svojim mlađim bratom DJ Subrocom. KMD su objavili dva albuma: “Mr. Hood” iz 1991. i “Black Bastards” iz 1993. godine. DJ Subroca udario je automobil i ubio malo prije izlaska “Black Bastards”, označavajući kraj KMD-a sve dok DOOM 2017. nije podijelio prethodno neobjavljenu pjesmu “True Lightyears”. Krajem 90-ih, Dumile je usvojio svoju MF DOOM personu, navukavši masku Marvelovog superzlikovca Doctora Dooma. U travnju 1999. objavio je svoj vlastiti debi “Operation: Doomsday”, označavajući početak plodnog niza albuma i produkcije. Objavio je podijeljeni “MF EP” s MF Grimmom 2000. godine, prije nego što je usvojio dvije nove ličnosti za par značajnih izdanja iz 2003. godine: King Geedorah za “Take Me to Your Leader” i Viktora Vaughna za “Vaudeville Villain”.

U ožujku 2004. MF DOOM objavio je svoj najznačajniji album “Madvillainy” s Madlibom. Na albumu su započeli raditi 2002. godine, pročešljavši stotine ritmova i uzoraka. Konačni proizvod je orijentir underground rapa, kombinirajući DOOM-ovu slobodnu asocijativnu izvrsnost s Madlibovim eklektičnim ritmovima. Samo 2004. DOOM je objavio “Venomous Villain (VV: 2)”, “MM..FOOD” i višestruke instrumentalne albume “Special Herbs”. 2005. donosi album “Live From Planet X” i još jedan suradnički cjelovečernji album, “The Mouse and the Mask” napravljen s Danger Mouseom. Nakon hiperproduktivnog pola desetljeća, produktivnost DOOM-a znatno se usporila. Objavio je i manje projekte, poput “Occult Hymn” EP-ja s Danger Mouseom, prije nego što je 2009. objavio svoj posljednji samostalni album “Born Like This”. DOOM je također imao povijest optuživanja da je umjesto njega na izložbama slao maskirane varalice na sinkronizaciju usana. “Sve što radimo je u zlikovskom stilu”, objasnio je DOOM Rolling Stoneu 2009. godine. DOOM-ova produktivnost ostala je sporadična u 2010-ima. Pojavio se prvenstveno za suradničke projekte, a objavljivao je i singlove. Upravo ovog mjeseca DOOM je predstavljen u novoj pjesmi s BADBADNOTGOOD-om pod nazivom “The Chocolate Conquistadors”. Nakon njegovog puštanja nije bilo spomena o smrti DOOM-a.

Izvor: Pitchfork