Preminuo Gerry Marsden iz Gerry & the Pacemakersa
4. siječnja 2021.
Music Box (7894 Članci)
Podijeli

Preminuo Gerry Marsden iz Gerry & the Pacemakersa

Gerry Marsden (lijevo na fotografiji), vođa Merseybeat kvarteta Gerry & Pacemakers, umro je u 78. godini života. Marsdenov prijatelj Pete Price objavio je vijest na društvenim mrežama 3. siječnja.

Marsden je umro nakon kratke bolesti koja je proizašla iz srčane infekcije. Marsdenovu smrt naknadno je potvrdio BBC. Imao je 78 godina. Marsden je krajem 1950-ih osnovao Gerry & the Pacemakers u Liverpoolu, iako su prvi put nastupali kao Mars-Bars. Osim glavnog vokala i gitare, Marsden je napisao i priličnu količinu materijala Pacemakera, uključujući singlove poput “I’m the One” iz 1963. i “Don’t Let the Sun Catch You Crying”. U originalnoj su postavi bili Gerryev brat Fred Marsden na bubnjevima, Les Chadwick na basu i Arthur Mack na klaviru. 1961. Les McGuire zamijenio je Macka. 1962., Pacemakers su postali drugi bend za koje je potpisao Brian Epstein, nakon Beatlesa. Njihov studijski debi, 1963. godine “How Do You Like It?”, snimljen je pod ravnanjem Georgea Martina. Unatoč uspjehu na britanskim ljestvicama, kao i brojnim singlovima na Billboard Hot 100, Pacemakers su se raspali 1966. godine. Marsden je reformirao Pacemakere ranih 1970-ih, iako mu se brat Fred nije pridružio. Grupa je otišla na turneju povodom 30. godišnjice 1993. Iste godine Marsden je zajedno s Rayom Colemanom napisao svoju autobiografiju “I’ll Never Walk Alone”. Dijelovi knjige kasnije su adaptirani u mjuzikl Ferry Cross the Mersey. Marsden je objavio pregršt solo singlova, kao i album obrada Johna Lennona i Paula McCartneya. Kasnije u životu radio je kao izvođač kabarea i zabavljač dječje televizije. Njegov brat i kolega u Pacemakersima, Fred, umro je 2006.

Izvedba pjesme “You’ll Never Walk Alone” Gerry & the Pacemakersa iz 1963. godine postaje i ostaje nezaboravna himna njegovog kluba u rodnom Liverpoolu, a i danas je jedna od najpopularnijih klupskih himni. Od njega se oprostio i nogometni klub Liverpool: “S tako velikom tugom čujemo kako je Gerry Marsden otišao. Gerryjeve će riječi živjeti zauvijek s nama.”