Umro Phil Spector, jedan od najvećih svjetskih producenata
17. siječnja 2021.
Music Box (7927 Članci)
Podijeli

Umro Phil Spector, jedan od najvećih svjetskih producenata

Producent najviše poznat po radu s pop i rock izvođačima šezdesetih godina, ali i čovjek koji je osmislio metodu i termin “zid zvuka”, Phil Spector, preminuo je u 82. godini života.

Umro je prirodnom smrću u bolnici u koju je premješten iz zatvora, a prije nekoliko tjedana dobio je i koronavirus. Još je u ranim 60-ima radio s Ronettes, The Righteous Brothers i The Crystals. Do 1965. godine objavio je 25 hitova koji su završili na američkim top listama, a potom je producirao albume izvođača kao što su Ike & Tina Turner, Ramones, George Harrison, John Lennon i The Beatles, odnosno njihov legendarni “Let It Be”. Radio je i s Leonardom Cohenom, Cher i Celine Dion, a dobitnik je i Grammyja. Tvorac je takozvanog Zida zvuka, tehnike snimanja s brojnim efektima; jeke, naglašavanja ritma, s više glazbenika na udaraljkama (timpani), a s čime je dobivao moćnu zvučnu podlogu, nešto poput velikih sinfonijskih orkestara. Zbog toga je ovu metodu nazivao i wagnerijanskom.

Već je do 70-ih godina bio poznat kao escentrik koji je sa sobom povremeno nosio i oružje, a 2009. godine optužen je na 19 godina zatvora zbog ubojstva američke starlete i glumice Lane Clarkson.

Izvor: Pitchfork, Wikipedia

Foto: Grammy.com