Dienne: “Bitan mi je svaki osjećaj, svako razmišljanje, svako propitkivanje, ne samo melankolija”
27. siječnja 2021.
Nikola Knežević (2824 Članci)
Podijeli

Dienne: “Bitan mi je svaki osjećaj, svako razmišljanje, svako propitkivanje, ne samo melankolija”

Dienne, odnosno Ines Piknjač, već je jedno izvjesno vrijeme u glazbenom svijetu, ali tek je 2017. godine odlučila započeti kantautorsku karijeru i već iza sebe ima pet zapaženih singlova.

Najnoviji singl ove Zadranke zove se “Tiho pada mrak” i prvi je pod etiketom Dancing Bearb, a on je njezin osvrt na poteškoće s kojima se svi svakodnevno susrećemo, kao i svojevrsni glazbeni šalabahter za pronalaženje snage u sebi kada nam problemi stanu na put. Zanimljivo je kako je prije solo karijere svirala u rock i metal bendovima i to na raznim europskim festivalima.

U intervjuu s Dienne saznajemo nešto više o njoj kao i o tome je li metal glazba i dalje dio nje i kako opisuje svoj novi glazbeni put te emocije koje idu uz njega i što očekuje od 2021. godine. Uz to zamolili smo je i za sudjelovanje u rubrici Moj+1 te je odabrala pjesme koje su najviše utjecale na nju. Poslušajte što se sve našlo na njezinom popisu na Spotify i Deezer playlisti.

Kako je uopće došlo do toga da se nakon rocka i metala baciš u moderne pop vode koje doduše u sebi imaju i određene rock tragove?
“Stvari su se dogodile, počela sam pisati pjesme, raditi aranžmane nevezane za bilo koji žanr i nastala je moja glazba. Nisam se nikad vezivala za žanrove jer mislim da ograničavaju umjetnički izričaj.”

Preslušavajući tvoje singlove zamislio sam ih i u metal aranžmanima i shvatio kako zapravo metal glazba nikada nije izašla iz tebe nego je samo interpretiraš u drugom kontekstu?
“Kao što sam rekla, smatram da stavljanje glazbe u žanrove ograničava kreativnost i umjetnički izričaj. Metal nije izašao iz mene, ali sam ja iz metala :)”

Svi tvoji singlovi imaju u sebi jednu mračnu melankoliju, a koja doduše nikada nije crna, nego je doživljavamo potpuno suprotno. Je li melankolija bitna za tebe i u kojoj mjeri? Kako ju ti doživljavaš?
“Bilo je teških trenutaka, da je prava melankolija u pitanju vjerojatno nikad ništa ne bih napisala. Kroz glazbu izražavam sebe i svoju emociju, tako mi glazba daje odgovore, a i postavlja pitanja. Bitan mi je svaki osjećaj, svako razmišljanje, svako propitkivanje, ne samo melankolija.”

Novi singl „Tiho pada mrak“ ima jednu važnu poruku, a to je da u svakoj nevolji treba pronaći dovoljno snage kako bi se doživio novi svijetli trenutak u životu. Odnosno da o svojoj budućnosti odlučujemo zapravo samo mi. Kako ti gledaš na tu pjesmu i kako je nastala?
“Tako je, ponekad nas život odvede u teške okolnosti koje nismo očekivali, a naš je izbor hoćemo li biti sretni ili nesretni. To je jedna misao koja me je i potaknula da napišem pjesmu jer sam shvatila da svoju sreću sami biramo.”

Koji je pravi recept za sreću i ima li ga?
“Živi život onako kako želiš, ali bez nanošenja štete drugima. :)”

Jesu li pjesme koje radiš bazirane na vlastitim iskustvima? Kažu neki da melankolične pjesme nastaju u najtežim trenucima depresije, je li i kod tebe bila takva situacija i je li uopće potrebno doći do takvog stanja uma da bi kreativnost isplivala na površinu?
“Da, sva moja važna životna iskustva su prenesena u glazbu. Imala sam teških trenutaka, ali ne mogu reći da sam ikad bila u depresiji. Smatram da se riječ depresija koristi vrlo često u krivom smislu, depresiju kao takvu nisam nikad doživjela, ali sam imala vrlo teških trenutaka koji su i opisani u mojim pjesmama.”

Spot je također melankoličan, a montirala si ga upravo ti. Gdje je sniman i zašto takva ideja?
“Spot smo snimali u okolici Zagreba pokraj Odre, tražili smo gustu i mističnu šumu i to smo i našli. Spot zapravo prikazuje izgubljenost i na kraju pronalaženje svog puta u kaosu. Osobno na spot gledam baš suprotno, smatram da je dinamičan, pomalo mračan i tajanstven.”

Jesi li zapravo control freak, voliš li imati sve stvari u svojim rukama?
“Ne bih rekla da sam control freak, mislim da nemam pravo kontrolirati tuđi proces rada, ali perfekcionist jesam.”

Kakva će biti tvoja 2021. godina?
“Za sada je odlična, kakva će biti ne znam, nakon 2020. sam odlučila ne planirati previše unaprijed nego se prepustiti laganom, prirodnom tijeku događanja.”

Foto: Kušec Photography