Napustio nas legendarni jazz glazbenik Chick Corea
11. veljače 2021.
Music Box (8116 Članci)
Podijeli

Napustio nas legendarni jazz glazbenik Chick Corea

Chick Corea bio je legendarni klavijaturist i jazz pijanist koji je bio jedan od predvodnika jazz fusiona, ali i općenito jedno od najvećih imena jazz glazbe. Umro je u 79. godini života od raka.

Pionir električnih klavijatura, ali i vrhunski pijanist, Chick Corea bio je vrlo profiliran glazbenik, a sudjelovao je i na albumima Milesa Davisa, dok je poznat i po obradama Domenica Scarlattija, Billa Evansa, Frederica Chopina i Theloniousa Monka. 

Njegove autorske skladbe “Spain”, “500 Miles High”, “La Fiesta”, “Armando’s Rhumba” i “Windows” smatraju se jazz standardima. Kao član benda Milesa Davisa krajem 1960-ih sudjelovao je u stvaranju jazz fusiona. Zajedno s Herbiejem Hancockom, McCoyem Tynerom, Keithom Jarrettom i Billom Evansom, smatra se jednim od glavnih pijanista koji su se pojavili u jazzu tijekom ere nakon Johna Coltranea. Corea je nastavio ostvarivati ​​višestruke suradnje i istraživati ​​različite glazbene stilove tijekom 1980-ih i 1990-ih. Također je bio poznat po promicanju i prikupljanju sredstava za rješavanje niza društvenih problema. Osvojio je 23 nagrade Grammy i nominiran je više od 60 puta. 

Foto: chickcorea.com