Publius Enigma – misterija oko albuma “The Division Bell” Pink Floyda koja nikad nije razriješena
15. veljače 2021.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

Publius Enigma – misterija oko albuma “The Division Bell” Pink Floyda koja nikad nije razriješena

Internet, odnosno World Wide Web, pojavio se devedesetih godina, a konstruirao ga je CERN u Švicarskoj. Pojavom interneta svijet je otišao u jednom sasvim neočekivanom smjeru, a komunikacija među ljudima postala je neko novo iskustvo.

Pojavom Interneta i glazba se mogla širiti od osobe do osobe, odnosno iskustvo slušanja glazbe, a svakako jedna od najintrigantnijih stvari s prve polovice devedesetih dogodila se tijekom turneje “The Division Bell” grupe Pink Floyd koja je pratila izlazak istoimenog albuma. Naime, na jednoj internetskoj grupi Pink Floyda počeli su se pojavljivati komentari anonimne osobe koja se predstavljala nadimkom Publius, a koja je postavila svima jednu zagonetku koja će nakon razriješenja nekome donijeti i bogatu nagradu. Slagalica preko koje se moglo doći do riješenja zagonetke nalazila se u pjesmama i porukama albuma “The Division Bell”. Jedna od zagonetki je bila postavljena na sljedeći način:

“Kao što su neki od vas sumnjali, “The Divison Bell” nije poput svojih prethodnika. Iako je sva izvrsna glazba podložna višestrukom tumačenju, u ovom slučaju postoji glavna svrha i rješenje. Za genijalnu osobu (ili skupinu osoba) koja prepozna tu poruku – i kamo se te informacije upućuju – osigurana je jedinstvena nagrada. Kako i gdje? The Division Bell. Poslušaj ponovno. Pogledaj ponovno. Kao što će vas misli usmjeravati. Leading the blind while I stared out the steel in your eyes. Tekst, umjetnička djela i glazba odvest će vas tamo.”

Kako piše u knjizi “Kad svinje polete” Marka Blakea, Publius je na svojoj stranici najavio određene aktivnosti, a iako su mnogi bili skeptični ipak se tijekom koncerta na stadionu Giantsa pojavila poruka “Enigma Publius” putem svjetlećeg natpisa. Slično je bilo i na koncertu na Earls Courtu, a 1994. godine na reizdanju albuma Pink Floyda, “A Momentary Lapse of Reason”, na jednoj fotografiji na omotu pisalo je “Enigma”, dok je na drugoj pisalo “Publius”. Nitko nije znao o čemu se radi, a enigma niti danas nije riješena. Prvo su svi članovi benda poricali da znaju išta o tome, no Nick Mason je 2005. godine rekao kako je ideja došla od strane EMI-ja, odnosno nekog zaljubljenika u enigme, ali nagrada nikada nije otkrivena niti ju je itko dobio. Nick je rekao u svojoj biografskoj knjizi kako je nagrada navodno bila “usjev drveća zasađenog na čisto posiječenom dijelu šume ili nešto slično”. No, ni to nikada nismo otkrili. Nevjerojatno, ali istinito – i danas postoji web stranica Publius Enigma. Kasnije se pojavila neprovjerena informacija kako je u pitanju slagalica koja ima za zadaću izluditi obožavatelje Pink Floyda. Puno puta su se te dvije riječi provlačile kroz karijeru Pink Floyda, ali zapravo nitko nije proključio o čemu se radi, a iako jest to nitko do danas nije potvrdio.

(prebacite na 3:38 za natpis Publius Enigma)

Pink Floydi kao jedna od najvećih grupa svih vremena oduvijek je bila velika enigma, nikad se neće točno znati što se sve događalo tijekom njihove karijere. Mnoge priče su ispričane, ali mnoge od njih možda nisu istina, ili možda jesu. Enigma prati enigmu, a postoji li rješenje za ovu Enigmu? Poslušajte “The Division Bell” – možda nešto i otkrijete, a možda vas to i izludi, baš onako kako su obožavatelje Pink Floydi izluđivali godinama. Možda zato i jesu jedni od najvećih…

Foto: Dimo Safari