NA “PRAGU” EUROPE: Izvođači za koje (vjerojatno) ne znate – ISAAC
23. veljače 2021.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

NA “PRAGU” EUROPE: Izvođači za koje (vjerojatno) ne znate – ISAAC

Na “Pragu” Europe nova je kolumna na Music Boxu, a vodi je Ana Lešković koja već nekoliko godina živi u glavnom gradu Češke – Pragu. Ovoga puta vodi nas u svijet mnogima nepoznat.

Svijet je glazbenih umjetnika mnogo veći i šareniji no što se to na prvu čini. Zahvaljujući društvenim mrežama i novoj tehnologiji, danas gotovo svatko može snimiti i objaviti pjesmu. Mainstream zvijezde čine manje od 1% glazbene industrije, oko 7% se mogu nazvati „zvijezdama u usponu“, dok ostatak ostaje neotkriven od strane izdavačkih kuća i velikog dijela svijeta. Ipak, to ne umanjuje vrijednost njihove glazbe, truda ili pak vjernosti njihovih fanova.

Jedna sam od onih koji neprestano i neumorno traže nove izvođače. Intrigira me glazba svih krajeva svijeta i, iako zasigurno imam preferenciju za određene žanrove i stilove (a neke ne mogu podnijeti), cijenim različite vrste kvalitetnog umjetničkog izražaja – od kakofoničnog zvučnog eksperimentiranja do lo-fi instrumentala. Glazbenik o kojemu ću pričati danas snima pod umjetničkim imenom ISAAC (također znan kao eye.zik). ISAAC dolazi iz Kalifornije, ali trenutno je baziran u Pragu.

ISAAC stvara muziku koja je blend utjecaja različitih žanrova sklopljenih u pop prekrasnih harmonija. Teme kojima se bavi većinski su prožete ljubavlju – od prvog susreta između dvoje ljudi, preko boli slomljenog srca, do upoznavanja i ljubavi spram samoga sebe.

Prvi je EP objavio 2018. godine, a koji se vrlo jednostavno zove „ISAAC, Vol. 1“ te sadrži šest pjesama. Otvara ga „Time“, moj osobni favorit. „Your touch is my caffeine, your eyes my nicotine.“ Jednostavnim, ali upečatljivim tekstom, ISAAC dočarava srž adiktivne žudnje te ju stavlja u kontekst potrebe za vremenom. Preko dinamičnije „1994“ i melankolične „Can’t take me home“ pa sve do završne „Greyhound“, ovo je putovanje slomljenog srca koje je naraslo (i ojačalo) kroz upoznavanje samoga sebe i svojih vrijednosti.

ISAAC je drugi EP, imena „ISAAC, Vol. 2“, objavio početkom 2021. Ovo je izdanje igra zvučnih efekata i dinamičnijih ritmova. Sama je atmosfera nešto kompleksnija od one na „ISAAC, Vol. 1“ te predstavlja novi list u ISAAC-ovu stvaralaštvu. EP sadrži sedam pjesama. Otvara ga nešto eksperimentalnija skladba naziva „Eye2Eye“, a zatvara moderni zvučni kolaž naziva „Third Eye“. Jednostavnim se R&B ritmom i prekrasnom gitarskom podlogom posebno izdvaja pjesma „I’m Trying“. Iako tematski sličan prvome, ovaj EP pokazuje evoluciju zvuka te zainteresiranost u nove glazbene stilove, a samim time i potvrđuje da od ISAACA možemo očekivati još mnogo toga.

Iako je objavio tek dva EP-ja, ISAAC je glazbenik koji se ističe svojim prekrasnim glasom, karizmatičnom pojavom i sigurnošću u svoje stvaralaštvo. Iako još uvijek spada u kategoriju onih 92% neotkrivenih glazbenika, prilično sam sigurna kada kažem da će za njega jednoga dana čuti cijeli svijet.