Dokumentarni film “Novi val – 40 godina nakon” svjetsku festivalsku premijeru imat će u Domu omladine
17. ožujka 2021.
Music Box (11095 Članci)
Podijeli

Dokumentarni film “Novi val – 40 godina nakon” svjetsku festivalsku premijeru imat će u Domu omladine

“Novi val – 40 godina nakon”, dokumentarni je film u produkciji CMC televizije i u suradnji s izdavačkom kućom Croatia Records, a koji je premijerno prikazan u siječnju na CMC televiziji i to u dva dijela. 

Svjetsku festivalu premijeru imat će na tradicionalnom Martovskom festivalu čije je 67. i 68. izdanje pomaknuto zbog epidemiološke situacije u Srbiji s ožujka na travanj (19. – 25.4.).

Film autora i scenarista Nikole Kneževića, koji uz Olgu Kepčiju potpisuje i režiju, prati priču oko 4 novovalna albuma kojima Croatia Records slavi 40 godina novog vala“Paket aranžman”, “Šarlo akrobata – Bistriji ili tuplji čovek biva kad…”, “Električni orgazam – Električni orgazam” i “Haustor – Haustor”. Ujedno nas vraća u razdoblje prije 40 i više godina prilikom nastavnka punka, preteče novog vala. Obuhvaća i razdoblje samog djelovanja novog vala, bendove i glazbenike koji su tada djelovali, ali govori o fenomenu novog vala i činjenici da se i danas s jednakim žarom govori o ovom možda i najvažnijem glazbenom pokretu u bivšoj državi. Dokumentarni film je sniman većinom u Zagrebu i Beogradu, a u njemu možemo čuti neke od glavnih aktera novog vala kao što su Srđan Gojković iz Električnog orgazmaSrđan Sacher i Darko Rundek iz HaustoraZdenko Kolar iz VIS Idola te Jurij Novoselić i Max Juričić iz grupe Film, dok su dio filma i producenti, glazbeni kritičari i novinari, dizajneri i fotografi, a korištene su i arhivske snimke CMC televizije u kojima možemo vidjeti pokojnog Vladu Divljana iz VIS Idola te Dušana Kojića Koju iz Šarla akrobate i Discipline kičme.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, koji je i predsjednik Odbora Martovskog festivala, istaknuo je da su beogradske vlasti procijenile epidemiološku situaciju i donijele odluku o pomicanju termina održavanja duplog izdanja, 67. i 68. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma. Prema njegovim riječima, program je spreman, ali zbog zdravstvene sigurnosti sudionika procijenjeno je da festival treba odgoditi.  “Prošlogodišnji Martovski festival nije održan iz istih razloga, a ovogodišnje dvostruko izdanje bilo je planirano za termin od 22. do 28. ožujka”podsjetio je Mladenović.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, popularno zvani Martovski festival, tako će svoje 67. i 68. izdanje doživjeti od 19. do 25. travnja gdje će biti prikazan i film “Novi val – 40 godina nakon”.