Filmska glazba Dalibora Grubačevića na vinilu – poticaj drugima za objavljivanjem više glazbeno-filmskih izdanja
28. ožujka 2021.
Zvonko Slišurić (80 Članci)
Podijeli

Filmska glazba Dalibora Grubačevića na vinilu – poticaj drugima za objavljivanjem više glazbeno-filmskih izdanja

Povijest objavljivanja filmske glazbe na domaćem terenu bila je i ostala rijetkost. Tek nekoliko izdanja prošlog stoljeća i to ponajviše na singl pločama sa naslovnim temama filmova ili serija (Arsen Dedić, Alfi Kabiljo), dok su mnogi velikani ostali bez svog nosača zvuka.

Nije se niti danas nešto posebno promijenilo, pa je izdanje vrhunskog glazbenog doživljaja skladatelja filmske glazbe Dalibora Grubačevića sa Zagrebačkim solistima na gramofonskoj ploči itekako dobrodošlo (Aquarius Records).

Album je snimljen uživo 13. lipnja 2020. na ljetnoj pozornici “Tuškanac” u sklopu “Večeri filma i glazbe”. Na ovom snimku se niti malo ne osjećaju “nedostaci” živih snimaka kojima su LIVE izdanja 70-ih i 80-ih godina 20-tog stoljeća obilovali, osim u slučaju snimanja klasične glazbe. Naravno, kod klasičara je u povijesti muziciranja za veliki dio zvučne slike zaslužan akustični arhitekt, a pojavom tehnika snimanja upravo su se klasičari držali kao referenca kvalitetnih snimateljskih inovacija. Svi nedostaci snimaka uživo od prije samo nekoliko desetljeća riješeni su tehnološkim razvojem, njenoj dostupnosti (sjetimo se kako se nekada teško dolazilo do vrlo skupe vrhunske opreme). Školovanost i stručnost današnjih tehničara, snimatelja i producenata su na svjetskoj razini. Tako zvuči i ovaj snimak sačinjen od Daliborove glazbe i njegovog izbora glazbene pratnje iz filmova i TV serija “Most na kraju svijeta”, “Zbog tebe”, Duh u močvari”, “Hebrang”, “Zajedno”, te “Album”.

Također, svjetski slavni Zagrebački solisti i ovaj puta nadahnjuju. Zvuče opušteno, emotivno i duboko u Daliborovim notama. Naravno, o njima se treba napisati knjiga, no svoju priču Dalibor je tek počeo pisati. Iako bi se moglo reći da već ima impresivan katalog, nisam uvjerenja da je već sve rekao. U njegovim djelima prepoznaju se utjecaji domaće škole filmske glazbe, ponajviše već spomenutim maestrom Kabiljom, ali zasigurno gradi i svoj vlastiti prepoznatljiv stil. Kada usporedimo njegov rad sa svjetskim, pomalo jednoličnim Blockbuster zvučnim podlogama, doživljava se jedna drugačija dimenzija koja rame uz rame može stajati sa svjetskim (razvikanim) zvijezdama filmskog glazbenog svijeta.

Dobro je da imamo takvih skladatelja, ali nije dobro što smo tako daleko od objavljivanja filmskih glazbenih radova u odnosu na svjetsku produkciju. Pravih argumenta za to nema. Možda će ova ploča odagnati strah izdavačkih kuća od objavljivanja sve većeg broja kvalitetnih domaćih filmsko-glazbenih priča.

Popis:

A STRANA
1. VREMENA SU SE PROMIJENILA ALI MI NIKADA NE 
(inspirirano filmom “Most na kraju svijeta”)
2. GLAVNA TEMA
(iz filma “Zbog tebe”)
3. FILIPOVA SUITA FILIP’S SUITE
(iz filma “Most na kraju svijeta”)
4. SUITA IZ FILMA “DUH U MOČVARI”
5. SANJINA PRIČA
(iz filma “Most na kraju svijeta”)
6. TEMA HEBRANGOVIH
(iz serijala “Hebrang”)

B STRANA

1. MEDLEY IZ FILMA “ZAJEDNO”
2. RICORDI DEL PASSATO: II Ricerca
(iz filma “Album”)
3. RICORDI DEL PASSATO: III Ritorno
(iz filma “Album”)
4. ODJAVNA TEMA
(iz filma „Album“)
BONUS:
5. SUITA IZ FILMA “DUH U MOČVARI”
(izvodi Zagrebačka filharmonija)

Piše: Zvonko Slišurić