Ono kad se spoje Idoli i Sergej Prokofjev
4. travnja 2021.
Music Box (9893 Članci)
Podijeli

Ono kad se spoje Idoli i Sergej Prokofjev

Pijanisti Aleksandar Šandorov i Nemanja Nikolić pod imenom 4 Maljčika objavili su singl i spot “Dok dobuje kiša”, instrumentalnu verziju čuvene pesme koju je napisao za legendarne Idole Vlada Divljan, sada u originalnom spoju s djelom velikog ruskog skladatelja Sergeja Prokofjeva.

Sa skladbom “Dok dobuje kiša”, koju su snimili prvo Idoli na mini albumu “VIS Idoli” (1981.), a potom i Divljan (1958. – 2015.) na samostalnoj “Odbrani i zaštiti” (1996.), 4 Maljčika najavljuju svoj koncertni album snimljen prošle godine uživo u dvorani Kolarac u Beogradu, a koji će objaviti Long Play i Društvo ljubitelja popularne kulture.

Profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Aleksandar Šandorov, sa svojim kolegom pijanistom Nemanjom Nikolićem premijerno je predstavio spoj glazbe Divljana i Prokofjeva (1891. – 1953.), na dva koncerta iste večeri 30. listopada 2020. godine u Kolarcu.

“Nakon preslušavanja i gledanja oba koncerta Nemanja i ja napravili smo prvi izbor za sljedeći spot koji je obuhvaćo tri naslova. Nakon toga odlučili smo se da to bude ‘Dok dobuje kiša’. Nekako nam se učinilo da je najbolje prikazala ono što smo željeli i da najbolje oslikava tu večer na Kolarcu”, objašnjava Šandorov.

U spotu autora Bratislava Stevanovića gledatelji i slušatelji mogu svjedočiti kako je “Dok dobuje kiša”, prema riečima Šandorova, “uletjela u Prokofjeva kao da je to tako prirodno i logično i baš se nametnula”.

Bliski prijatelj, suradnik na prvom Divljanovom samostalnom albumu “Tajni život A.P. Šandorova” (1988.), zatim član pratećih bendova Old Stars i Nevladina organizacija, Aleksandar Šandorov, s Divljanom je odavno bio maštao o spoju dvije glazbe, ali je Vladina bolest spriečila realizaciju.

Foto: Dušan Stojančević