PRIČA O BRAĆI SPARKS: Dokumentarni film pun bljeskova lucidnosti
4. travnja 2021.
Zvonko Slišurić (20 Članci)
Podijeli

PRIČA O BRAĆI SPARKS: Dokumentarni film pun bljeskova lucidnosti

Maštoviti dokumentarni film redatelja Edgara Wrighta na duhovit i živopisan način pokriva cijelu, često podcijenjenu karijeru Sparksa.

Otkačeni redatelj Edgar Wright (“Noć glupih mrtvaca”, “Kraj svijeta”) prihvatio se grupe Sparks, dvojca koji su desetljećima brisali granice popularne glazbe. Oni koji poznaju i vole Sparkse trebali bi se pripremiti za 135 minuta arhivske ekstaze, detaljno opisane karijere braće Rona i Russella Maela od njihovih eksperimentalnih kolaža krajem 1960-ih sve do danas. Oni koji se prvi puta susreću s njima duboko će ući u priču (ukoliko ne pripadaju onoj skupini klinaca koja nema živaca vidjeti niti čuti bilo što duže od 44 sekunde). Razlog zašto su neki ljudi bezrezervno zaljubljeni u Sparkse je taj što su Sparks zabavni, a onima kojima su nepoznanica mogu doživjeti dubinsku priču u ovoj braći u novom dokumentarcu „The Sparks Brothers“.

Ron (75) i Russell (73) rođeni su na području Los Angelesa, iako mnogi misle da su Britanci jer upravo od tuda kreće njihova karijera. Njihov otac, koji je bio umjetnik i ilustrator, umro je kad su bili mladi, a majka koja ih je voljela bila je dovoljno cool da ih dva puta odvede na koncert Beatlesa. Ron, sitniji i čudniji, napisao je većinu melodija. Svira klavijature i godinama je nosio brkove ala Charlie Chaplin ili Adolf Hitler, ovisno o tome kako ste ih shvaćali. Russell je gajio izgled rock božanstva. Njihovi su se prvi albumi krasili bogatim, šaljivim tekstovima i dopadljivim melodijama.

Zvučali su pomalo poput Kinksa i Roxy Musica i ubrzo su postigli više uspjeha u Velikoj Britaniji nego kod kuće. U cijeloj je njihovoj karijeri postojalo pitanje – „je li se to oni zezaju?” Singl „This Town Ain’t Big Enough for the Both of Us“ s albuma „Kimono My House“ iz 1974. godine svojim operativnim bombaškim napadom osvojio je gotovo sve europske top ljestvice. Njihov debi na Top of the Pops bio je jedno od onih televizijskih doživljaja koja mijenjaju  život onih koji traže nekonvencionalne glazbene radove.

Nakon početne faze i njihovog „kazališnog“ popa koriste se producentskim uslugama Tonija Viscontia (Bowie), a zatim ulaze u disco fazu sa sjajnim Georgiom Moroderom. Novi val im je došao kao naručen. Upravo je to bio stil kao stvoren za njih. Sljedećih desetljeća objavljivali su albume s manjim uspjehom, no njihov štedljivi i asketski  ačin života omogućio im je opstanak sve do danas kada imaju kultni status jači nego ikad prije. Ovim filmom legenda se nastavlja.

Foto: ljubaznošću Sundance festivala/Jake Polonsky