Morris “B.B.” Dickerson, basist i suosnivač benda War, umro u 71. godini
5. travnja 2021.
Zvonko Slišurić (16 Članci)
Podijeli

Morris “B.B.” Dickerson, basist i suosnivač benda War, umro u 71. godini

Rođen i odrastao u južnoj Kaliforniji, Morris Dickerson je počeo svirati bas s 12 godina.

Uskoro se pridružio bendu nazvanom Creators koji je kasnije evoluirao u grupu nazvanu Nightshift. Bend je pratio razne pjevače dok ih nije zamijetio tragač za talentima i menadžer Jerry Goldstein. Uskoro će ih povezati s bivšim pjevačem Animalsa, Ericom Burdonom, te je tako nastao projekt Eric Burdon & War.

S Burdonom objavljuju svoja prva dva albuma – Eric Burdon Declares ‘War’ i The Black Man’s Burdon 1970., a iste godine Jimi Hendrix pridružio im se na pozornici u Londonu što je u konačnici bio njegov posljednji javni nastup prije nego što je umro tog rujna. Burdon će uskoro otići, no grupa je već letjela visoko na krilima svoga uspjeha. Dickerson ostaje u bandu 10 godina, pridonoseći njihovom putu na vrh popularnosti. Glazbenik je napisao nekoliko najvećih hitova grupe, uključujući “Spill the Wine”, “The Cisco Kid”, “Why Can We Be Friends” i “Low Rider”. U međuvremenu su njegove prepoznatljive bas linije postale simbol njihova funk rock zvuka. Povremeno je i pjevao za bend, uključujući hit grupe iz 1972. “World is a Ghetto”.

Između 1971. i 1979. godine imali su čak 5 zlatnih albuma po certifikatu RIAA. Album, koji započinje njihovim hitom “The Cisco Kid,” postao je Billboardov album godine kao najprodavaniji 1973. godine. Nalazi se na 444. mjestu među 500 najboljih albuma svih vremena po izboru časopisa Rolling Stone. 2005., 2012. i 2015. nominirani su za ulazak u Rock’n’Roll Kuću slavnih, no to još nisu postigli. Možda će se ova nepravda uskoro ispraviti.

Morris “B.B” Dickerson umro je u 71. godini života.