RECENZIJA: “Tina” – dokumentarac koji vrlo dostojanstveno uspijeva prikazati pravu veličinu Tine Turner
6. travnja 2021.
Music Box (10743 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: “Tina” – dokumentarac koji vrlo dostojanstveno uspijeva prikazati pravu veličinu Tine Turner

Dokumentarac „Tina“ (objavljen 27.3.2021.) priča već ispričanu životnu priču legendarne Tine Turner, no radi to svjestan da je ovo zaista njeno zadnje „zbogom“.

Iako je svoj posljednji javni nastup imala 2009. godine, njena glazba, isto kao i njena priča, nastavlja inspirirati nove generacije. Tako je Tina Turner sjela u svome domu u Švicarskoj te elegantna i puna dostojanstva još jednom opisala svoj put prožet usponima i padovima.

Rođena kao Anna Mae Bullock, Turner već pri početku filma priznaje kako nikada nije htjela biti zvijezda, niti je mislila kako je to za nju realna mogućnost. Ipak, pedesetih je upoznala Ikea Turnera s kojim je, nakon dosta uvjeravanja u svoj talent, počela pjevati javno te i snimati glazbu. Uskoro su se vjenčali i zasnovali obitelj s četvero djece, u isto vrijeme postižući sve više i više slave. Mračna je strana Ikeovog karaktera dobro znana – izrazit glazbeni talent pun nesigurnosti i s nasilnom naravi. Isto je tako znano da je on svoju suprugu zlostavljao fizički, psihički, a i seksualno te često u prisutnosti djece. Ipak, dokumentarac uspijeva izbjeći klišejne prodike o tome zašto je nasilje općenito loše – svatko pametan i s imalo empatije zna da je. Umjesto, fokusira se isključivo na subjektivna Tinina iskustva.

Tina sjedi i prepričava traumatične slike iz svoga života ne gubeći vlastitu kompoziciju, a opet s osjetnim prezirom spram nedostatka ljubavi koje je proživjela. Upravo taj nedostatak ljubavi postaje središnja tema njenoga života. Uz nasilje koje je šesnaest godina trpjela od svoga supruga, Tinu su u ranoj mladosti napustili i roditelji, a bliskih prijatelja nije imala. Prvih je 35 godina svoga života provela sama. Ipak, zahvaljujući otkrivenju spiritualnosti, Tina se uspjela otrgnuti iz ralja velike nesreće i teške agresije te je od Ikea pobjegla 1976. godine, tako otvorivši novo poglavlje svoga života – poglavlje emancipacije, otpora, svjetske slave i pronalaska prave ljubavi.

Iako je Tina Turner najpoznatija kao pjevačka diva, značaj njene glazbe za cijeli svijet nije glavni fokus filma. Dokumentarac tek površno analizira glazbeni aspekt karijere koju je Tina imala s Ikeom. Ipak, veliku važnost daje Tininom prvome komercijalno-uspješnom, samostalnom albumu, legendarnom „Private Dancer“. Razlog tome opet nije impakt koji je album ostavio u srcima publike, već onaj koji je imao na Tinin život. Nakon odlaska od svoga supruga, Tina je prošla nekoliko trnovitih godina punih karijerne neizvjesnosti te se napokon vratila s pjesmama koje su preuzele cijeli svijet – „What’s Love Got to Do with It“, „Private Dancer“, „Better Be Good to Me“ itd. Sa svojih je 45 godina Tina Turner postigla comeback koji je publika toga vremena željno iščekivala. S druge strane, sama Tina ovaj album ne naziva svojim comebackom već svojim pravim početkom. Uz sve ostalo, Tina također spominje i svoj odnos s majkom, pokušaje rješavanja utjecaja pritiska koji je na njen život ostavio traumatičan brak te upoznavanje svoga sadašnjeg supruga.

U dokumentarcu se pojavljuju slavne gošće koje prepričavaju svoju vlastitu stranu određenih događaja ili pak opisuju svoje divljenje spram Tine kao glazbene i životne ikone. Među tom se gošćom nalaze Angela Bassett, glumica koja je Tinu glumila u filmu „What’s Love Got to Do with It“, Oprah Winfrey, TV voditeljica i dugogodišnja Tinina prijateljica te Erwin Bach, njen sadašnji suprug.

„Tina“ nije film koji donosi neke nove činjenice o životu legendarne Tine. Ipak, uspijeva prepričati priču koja je već u svojoj srži dovoljno inspirativna i snažna na način koji nije pretenciozan, pun velikih hvalospjeva i nepotrebne melodramatike. Sama je Tina vrlo iskrena u svojim odgovorima, otvorena knjiga koja je ono najgore ostavila iza sebe i odlučila ostatak svoga života proživjeti u zasluženoj sreći i miru – dostojan pozdrav velike legende koji vrlo dostojanstveno uspijeva prikazati njezinu pravu veličinu.

Ocjena
4 out of 5

4

Vrlo dobro
4 out of 5