Gitarist jednog od najvećih hitova svih vremena “Louie, Louie” umro u 77. godini
19. travnja 2021.
Zvonko Slišurić (79 Članci)
Podijeli

Gitarist jednog od najvećih hitova svih vremena “Louie, Louie” umro u 77. godini

Kako navodi časopis Rolling Stone, u 77. godini umro je Mike Mitchel, gitarist grupe The Kingsmen, najpoznatiji po pjesmi s tisuću obrada „Louie, Louie“.

Uz ostale članove banda s kojima je posljednjih desetljeća svirao na rock’n’roll revijama, sajmovima, fakultetima, sjeća ga se i Joe Walsh iz Eaglesa koji je izrazio iskrenu sućut ističući Mitchellov utjecaj na njegovu generaciju gitarista. “Gitaru sam naučio svirati zbog Mikea Mitchella”, rekao je. “Znam svaki njegov solo, čak i svaku njegovu grešku.”

Mitchell je pomogao formirati Kingsmen u Portlandu u državi Oregon 1959. godine. Četiri godine kasnije garažna rock grupa objavila je svoj debitantski singl, hrapavu obradu Richarda Berryja “Louie, Louie”, koja je zauzela drugo mjesto Billboardove ljestvice Hot 100. Pjevač Jack Ely svoj vokal snimio je u mikrofon ovješen o strop prisiljavajući ga da nadglasa instrumente.

Kako je popularnost pjesme rasla tako je rasla i legenda oko njezinih navodno kontroverznih tekstova. FBI je čak pokrenuo istragu kako bi utvrdio je li “Louie, Louie” pjesma o mornaru kojem nedostaje ljubljena u stvari pornografskog sadržaja, no ništa nisu mogli dokazati. “Kad je tadašnji guverner Walsh davne 1964. godine u Indiani zabranio ‘Louie, Louie’ svaki klinac je morao imati svoju kopiju, a prodaja ploče se poput požara širila zemljom”, dodaje se u Rolling Stoneu.

“Louie, Louie” pojavio se na njihovom debitantskom LP-ju iz 1963. te u filmu “The Kingsmen in Person”. Bend je objavio još pet studijskih albuma u raznim formacijama, a tijekom slijedećih desetljeća imali su još nekoliko hitova, uključujući izdanja “The Jolly Green Giant” (koji se popeo na broj 4) i “Money” (16. mjesto na Billboard ljestvici).

Osvrćući se na svoju karijeru u radijskom intervjuu 1999. godine Mitchell je rekao da mu ne smeta što je “Louie, Louie” u fokusu naslijeđa svog benda. “Sretni smo što imamo bilo kakav uspjeh i što nas još uvijek traže”, rekao je. “Ona nam je omogućila prekrasnu karijeru.”

Izvor: Rolling Stones