Novim live albumom Atomsko sklonište slavi 45 godina bogate karijere
12. lipnja 2021.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Novim live albumom Atomsko sklonište slavi 45 godina bogate karijere

Atomsko sklonište u 2021. obilježava jubilarnu obljetnicu – 45 godina postojanja.

U godini u kojoj slave imali su početak kakav su mogli samo sanjati. Zahvaljujući projektu Lakestock, koji je okupio 50 bubnjara, 50 gitarista, 50 basista i 50 vokala, na zagrebačkom Bundeku snimljen je fenomenalan spot za njihovu legendarnu pjesmu (Za ljubav) “Treba imat dušu”, koju potpisuje Bruno Langer! To je ujedno bilo prvo veliko okupljanje glazbenika u vrijeme pandemije. Poznati gitarist i producent Ante Gelo, redatelj Ivan Miladinov i produkcijski tim Zlatnog studija HRT-a odradili su izvrstan posao i čuvenoj pjesmi dali novi sjaj, a spot je premijerno prikazan na dodjeli medijske nagrade Zlatni studio. Bruno Langer oduševljen je što je sudjelovao u ovom projektu i počašćen što je baš ova pjesma dobila novi “život”. Uslijedili su brojni intervjui u medijima koji su grupu vratili u žižu interesa pa se izlazak novog live albuma dogodio u pravom trenutku.

Sada već davne 1976. godine u veljači započeli su s prvim probama nakon čega je uslijedila bogata karijera. Tim povodom Scardona s ponosom predstavlja njihov novi album “Oni što dolaze za nama“, koji sadrži 17 popularnih rock pjesama koje su obilježile karijeru Atomskog skloništa. Snimljene na koncertu na beogradskom Ušću u sklopu Beer Festa 2019., na album su svoje mjesto pronašle “Žuti kišobran“, “Johnny“, “Oni što dolaze za nama” i druge. Sve pjesme na koncertu izvedene su s novom energijom koja ih pomlađuje i drži aktualnima. Album je potpuno autentičan, bez ikakve postprodukcijske dorade, odnosno snimljen je apsolutno uživo, i na najbolji način može dočarati kako je to zvučalo na koncertu.

No, vratimo se malo u prošlost. Ime benda nastalo je kad je nakon prvih proba tekstopisac Boško Obradović nazvao Bruna Langera i predložio nekoliko imena: Ista djetinjstva, Lift ekspres, Devet po merkaliju te Atomsko sklonište, koji je prihvaćen. Već iduće godine nakon nastupa na BOOM festivalu u Novom Sadu bend je sklopio prvi diskografski ugovor s PKP RTV Ljubljana i izdao album prvijenac “Ne cvikaj generacijo”. U ljeto 1982. bend je u londonskom JAM studiju snimio svoj najtiražniji album “Mentalna higijena”, na kojem se kao autor glazbe i teksta pojavljuje Bruno Langer. Na ovom albumu nalazi se i najveći hit grupe “Treba imat dušu”, koji je ovih dana prešao 6 milijuna pregleda na YouTube kanalu.

Američka rock avantura započela je 1982. godine dolaskom na Floridu. Prije toga bilo je potrebno ispuniti uvjete za dobivanje radne vize – prije svega trebalo je imati najmanje šest izdanih albuma i bogatu koncertnu povijest. Usred ljeta u srpnju stižu na užarenu Floridu, u Orlando. Snimanje albuma “This Spaceship” započeli su odmah Serđo Blažić, Dragan Gužvan, Zdravko Širola i Bruno Langer. Promociju su imali u poznatom rock klubu u Cocoa Beachu na Floridi, prijem je bio izuzetan. Uslijedili su nastupi u Daytona Beachu, Miami Beachu itd. Nakon povratka kući, Serđu se zdravstveno stanje vidno pogoršalo. Nakon toga se na godinu dana u Ameriku vraćaju gitarist Dragan Gužvan i Bruno Langer te s trojicom Amerikanaca (Wes Talton, vokal, Freddy Stuckey, klavijature i David Presly, bubnjevi) u poznatom Winter park studiju u Atlanti, Georgia, snimaju album “East European Man” s kojim dolazi jedan od najvećih uspjeha, a to je pjesma “Kineski bicikl” (Chinese bicycle) za koju je Bruno Langer napisao i glazbu i tekst inspiriran nemilim događajem na Trgu nebeskog mira u Pekingu, na kojem su stradali kineski studenti tražeći slobodu i demokraciju. Pjesma je bila na američkom Top 100 i to je bio jedan od najvećih uspjeha benda.

Posljednji studijski album, “Zabranjeno snivanje”, u staroj postavi koji su činili Sergio Blažić (vokal), Dragan Gužvan (gitara), Bruno Langer (bas) i Zdravko Širola (bubnjevi), snimljen je u Zagrebu 1984. godine u studiju Janka Mlinarića – Trulog. U koncertnoj sezoni 2019. u novoj pomlađenoj postavi s Matijom Dadićem (gitara) i Ericom Vojakom (bubnjevi) održali su oko 50 koncerata diljem regije.

Album “Oni što dolaze za nama” dostupan je u prodaji po cijeni od 79,90 kn.