Jean-Michel Jarre primio najviše francusko priznanje – orden Legije časti
23. lipnja 2021.
Music Box (10907 Članci)
Podijeli

Jean-Michel Jarre primio najviše francusko priznanje – orden Legije časti

Jean-Michel Jarre dobio je najviše francusko priznanje – Nacionalni red Legije časti – orden Commander to the Legion of Honour. Odlikovao ga je u utorak, 22. lipnja francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Uz to JMJ je imao čast da Elizejsku palaču prvi put ispuni elektroničkom galzbom i to u sklopu Fête de la Musique festivala. Fantastičan koncert je bio streaman diljem svijeta, a Jean-Michel Jarre kaže:

“Nakon toliko razdvojenosti, bilo je predivno provesti posebnu večer sa stvarnom publikom. Podijelili smo dobre vibracije sa svima diljem svijeta preko livestreama i znam da ćemo uskoro ponovno biti zajedno. Hvala svim umjetnicima koji su nastupali, bila je to noć koju nikada neću zaboraviti.”

Foto: Ammar Abd Rabbo

Francuski skladatelj, izvođač, producent, vizionar, kulturni ambasador Jean-Michel Jarre, prepoznat je u svijetu kao jedan od pionira elektroničke glazbe. Poznat je po inovativnom pristupu u vizualnom i visokotehnološkom predstavljanju elektroničke glazbe koji su utabali put ovoj kulturi da zablista na svjetskim festivalima. Njegov aktualni katalog uključuje 21 studijski album, a prodao je više od 85 milijuna albuma. Ušao je u Guinnessovu knjiga rekorda zahvaljujući iznimnoj posjećenosti publike na njegovim koncertima na epohalnim mjestma kao što su:

1m – Place de la Concorde (1979), 1.3m – Houston, Texas (1986), 2.5m – Paris-La Défense (1990), 3.5m – Moscow (1997). Svirao je na nekim od najuzbudljivijih mjesta na svijetu i osvojio je mnoge nominacije i nagrade. UNESCO ga je uzeo za ambasadora obrazovanja, borac je za zaštitu okoliša i dobitnik je medalje Stephen Hawking znanstvenu komunikaciju. Ukratko, riječ je o glazbeniku koji pomiče granice i uživa u stvaranju glazbe.