RECENZIJA: “F9: The Fast Saga” – nemojte više, ako boga znate
3. srpnja 2021.
Nikola Knežević (2724 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: “F9: The Fast Saga” – nemojte više, ako boga znate

Nakon trećeg nastavka već se znalo da će franšiza “Brzi i žestoki” potrajati i kako će odmicati tako će kvaliteta sve više opadati.

Rijetke su franšize postigle s pričom ono što je prvotno zacrtano, a to je zainteresirati gledatelja, zabaviti ga i pri tome zaraditi. “Brzi i žestoki” imaju samo ovo zadnje i kao što sam još u ranijim recenzijama ovog filma isticao – dok god je zarada dobra očito da će toliko dugo franšiza i potrajati. Jedino što je dobro oko gledanja ovog filma jest da sam se vratio u Cinestar kina nakon velike stanke, a zbog pandemije koronavirusa i kako je ovo samo prva u nizu recenzija koje ćete moći čitati na ovom portalu.

Priča se u devetom nastavku nazvanom “F9: The Fast Saga” ili “Brza saga” vrti oko Vin Diesela, odnosno Dominica Toretta i njegove prošlosti, tako da nas konstantno vraća u vrijeme smrti njegovog oca i lošeg odnosa s bratom Jakobom. U sadašnjosti Dom vodi miran život sa svojim sinom i svojom boljom polovicom dok odjednom na vrata ne pokuca njegova stara ekipa. Naravno, od svih ljudi na planetu baš su oni odabrani da spase isti planet, a predmet oko kojeg se svrti podijeljen je na dva dijela. Kada se sastavi može upravljati preko satelita u orbitu s našim ili njihovim životima. Dom u cijeloj misiji spašavanja svijeta otkrije kako je na drugoj strani njegov brat kojeg glumi John Cena. I tako se priča nastavlja, kreću pucnjave, nitko ne popije niti jedan metak, kreću jurnjave automobilima, nitko se ne ozlijeđuje, a cijelo vrijeme gledatelja prati loš humor koji može biti zanimljiv samo nekim klincima koji su jedini preostali kao ciljana publika. To je čak i uvreda za klince. U ovom dijelu vraća se Charlize Theron kao opaka negativka, vraća se i Sung Kang kao Han, imamo prilike vidjeti i Helen Mirren, ali i vjerovali ili ne – Cardi B i to u cameo ulozi. Glumi vođu ženskog tima specijalki i to sva našminkana i bez trunke znoja.

Puno je grešaka u koracima zbog čega ovaj film možemo svrstati i među najlošije nastavke. Od činjenice da je ova ekipa s autom otišla i u Svemir, što je možda i najveći trash cijele franšize, preko situacije da se automobili na nekim sajlama vrte oko planina i da tijekom filma koriste velike magnete koji eto privlače samo one predmete koje oni zamisle, do toga da je u mladosti Dom viši od Jakoba, a u starosti obratno. Ludo i nezaboravno! Došlo mi je da u pola filma odem iz dvorane, ali nisam takav – uvijek ću odgledati do kraja koliko god mučno bilo. Ipak, treba se i neka recenzija napisati.

Ne znam ima li smisla komentirati išta dalje oko ovog filma, možda kameru i specijalne efekte koji su standardni za akcijski film 21. stoljeća ili možda soundtrack koji je najbolji dio ovog filma. Upravo je soundtrack postao tema medija jer je zahvaljujući ovoj franšizi mnogo (latino) izvođača dobilo svoju priliku pod svjetlima reflektora.

Trebam li uopće spominjati kraj? Roštilj, sve je super, obitelj je na okupu, braća se pomire, a spoiler alert je providan koliko i putovanje automobila u Svemir. Ipak, zaokret na kraju – jedna stolica je prazna na roštilju i popunit će je netko tko dolazi s plavim Nissanom. Naravno, to bi trebao biti Brian kojeg je glumio Paul Walker sve do svoje smrti. Ova scena nam daje naslutiti da ćemo možda vidjeti Paula Walkera u nekoj CGI opciji u sljedećem nastavku. Ne dao bog većeg zla. Iskreno se nadam da toga neće biti, niti Paula Walkera u CGI-ju, niti Johna Cene, niti Cardi B, niti “Brzih i žestokih” općenito zbog boljitka ovog Svemira, Svemira bez automobila u njemu i loših filmova. Užas!

“Brze i žestoke 9” režirao je Justin Lin poznat i kao redatelj drugih loših filmova kao što su “Brzi i žestoki 5” i “Brzi i žestoki 6”, a uz spomenute u filmu glume Michelle Rodriguez, Jordana Brewster, Nathalie Emmanuel, Tyrese Gibson, Ludacris, Kurt Russell, Shad Moss i drugi.

Ocjena
1 out of 5

1

1 out of 5