Novovalna reizdanja vinila na vrhu liste najprodavanijih albuma u Hrvatskoj ove godine
18. srpnja 2021.
Music Box (10960 Članci)
Podijeli

Novovalna reizdanja vinila na vrhu liste najprodavanijih albuma u Hrvatskoj ove godine

Hrvatska diskografska udruga (HDU) i ove godine objavljuje polugodišnju top listu  najprodavanijih albuma u fizičkom izdanju. HDU donosi aktualne podatke o prodaji temeljenim na informacijama pristiglim s više od 160 prodajnih mjesta u zemlji te s internetskih prodavaonica diskografskih kuća.

Prva tri mjesta polugodišnje liste obilježila su ex-yu reizdanja izdavačke kuće Croatia Records, koja je pod imenom Jugoton objavila najviše novovalnih izdanja. Prije samo nekliko mjeseci Croatia Records objavila je luksuzna reizdanja ovih popularnih grupa novog vala, i to isključivo na vinilu.

Vinilna reizdanja sadržavaju rijetke fotografije, tekstove izravnih aktera novog vala, arhivsku dokumentaciju Jugotona tj. Croatia Recordsa te u konačnici remasterirane snimke s originalnih magnetofonskih vrpci koje je radio Goran Martinac u Croatia Records Studiju. Izdanja se nalaze u bogato opremljenom gatefoldu s knjižicom i kodovima za preuzimanje mp3 verzija pjesama, a vizual na omotu radio je grafički dizajner Darko Kujundžić.

Prvo mjesto domaće liste prodaje albuma osvojila je grupa Haustor s istoimenim albumom. Reizdanje albuma Haustor obilježava 40 godina novog vala i ovo reizdanje Haustora je upravo ono koje je obilježilo to razdoblje rađanje novog zvuka i jedne nove generacije bendova. Prvi album legendarne grupe iz 1981. godine čine pjesme Tko je to’60-’65Noć u graduCrni žbirDuhoviLice ali i još poznatiji hitovi Moja prva ljubavRadio Mijenjam se. Korijeni grupe sežu u sastav Komuna, koju su radi neformalnih svirki 1977. g. osnovali Darko Rundek i Srđan Sacher. Sam je Haustor stvoren dvije godine kasnije, a činili su ga pjevač i solo-gitarist Rundek, ritam-gitarist Ozren Štiglić i basist Srđan Sacher. Godine 1981. snimaju prvi singl u produkciji Huseina Hasanefendića, vođe Parnog valjka. Iako ovaj glazbeni sastav nije aktivan od 1990., njihova popularnost ne opada, što nam pokazuje činjenica da se i dalje ova glazba sluša diljem regije. Snimaju se razne prerade, kako od strane profesionalnih glazbenika, tako i od amatera.

Drugu poziciju među najprodavanijima zauzelo je reizdanje albuma grupe Šarlo akrobataBistriji ili tuplji čovek biva kad… Ovo je vinilno reizdanje prvog albuma legendarnog beogradskog benda Šarlo akrobata koji su činili danas pokojni Milan Mladenović i Ivica Vdović, a zajedno s njima u bendu bio je i Dušan Kojić Koja.

Ovaj je glazbeni sastav stvarao glazbu kao da je eksperimentalno putovanje i nabacanost ideja koje je tada slušatelju otvoreno vlastitoj interpretaciji, davajući zvučnu sliku. Dakako, remasteriranje s originalnih magnetofonski vrpci za slavljeničko vinilno izdanje samo je još više pojačalo taj fantastičan ugođaj. Neke od pjesama koje se mogu čuti na izdanju su Ja želim jakoProblemPazite na decuLjubavna pričaFenomen i prva na izdanju, Šarlo je nežan.

Na trećem ih mjestu slijedi još jedno reizdanje – Paket aranžman. Ovaj se album smatra jednim od najboljih i najznačajnijih albuma tadašnje yu rock scene kojim je započeo novi val.

Povodom toga, iz Croatia Recordsa su komentirali: „Novi val živi i dalje! Sada je to jasno u godini kada slavimo 40. obljetnicu ‘Paket aranžmana’, izdanja s kojim je započeo procvat ovog jednog od najbriljantnijih glazbenih pokreta u tadašnjoj Jugoslaviji, ali i u svijetu. Nevjerojatno je da je toliko kratko trajao, a ostavio je toliko velik trag da i 40 godina nakon tadašnje generacije, ali i neke nove cijene novi val, kupuju vinile i uživaju u glazbi. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u radu na ovim vinilima jer bez njih ne bi imali bogate popratne sadržaje koji prate izdanja. Koliko su ovi naslovi popularni govori i činjenica da smo već stigli do 4. tiraže koja će se na tržištu pojaviti u rujnu. Hvala svima što slušaju novi val i ovim putem najavljujemo još neka zanimljiva reizdanja na vinilu koja će uskoro ugledati svjetlo dana.“.

Na stranoj listi prodaje, prvo je mjesto pripalo grupi Led Zeppelin s albumom Untitled, čiju prodaju u Hrvatskoj zastupa Menart. Na drugom je mjestu Dua Lipa s albumom Future Nostalgia, čiju prodaju u Hrvatskoj zastupa diskografska kuća Dancing Bear. Na broju tri slijedi album Fine Line Harryja Stylesa, čiju prodaju u Hrvatskoj zastupa diskografska kuća Menart.

Polugodišnja lista prodaje domaćih i stranih izdanja u potpunosti je dostupna na poveznici.

Foto: Goran Vejvoda