IZVJEŠĆE/FOTO: “Afrički Sting” Richard Bona s pjesmom Idola završio nastup u Dubrovniku
21. srpnja 2021.
Music Box (9677 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: “Afrički Sting” Richard Bona s pjesmom Idola završio nastup u Dubrovniku

72. Dubrovačke ljetne igre dovele su u Hrvatsku jazz poslasticu, afričkog jazz basista Richarda Bonu s Alfredo Rodriguez triom, u srijedu, 20. srpnja na pozornicu ispred Katedrale.

Bona, punim imenom Bona Penda Nya Yuma Elolo, rodom iz Kameruna, za ovu večer pripremio je zanimljiv izbor pjesama sa svojim kolegom Alfredom Rodriguezom, mladim kubanskim pijanistom i skladateljem, dok im se na bubnjevima pridružio Ludwig Afonso. Ovom triju, u izvedbi vrhunskog jazza prožetog afro-kubanskim ritmovima, nakon nekoliko pjesama pridružio se i Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije koji se sa svojim kontinuiranim sedamdesetogodišnjim djelovanjem svrstava među najdugovječnije big bandove na svijetu.

Foto: Vedran Levi

Nastup u trajanju nekih sat vremena završen je s pjesmom “Please Don’t Stop” čija je studijska verzija ugostila američkog pjevača Johna Legenda. S “One More Because You Guys Are Nice” započet je prvi bis, blues varijanta pjesme “Baby Please Come Home”. Kako se publika nije tako lako dala s pljeskom i ovacijama prizvala je glazbenike nazad na pozornicu. Kao drugi bis Richard Bona i Alfredo Rodriguez izveli su improvizaciju za pjesmu na španjolskom, dok su pri trećem povratku svirali temu jedne od poznatijih pjesama Idola “Devojko mala”.

Foto: Vedran Levi

Bona je izuzetno talentiran i vješt, ne samo basist, već i gitarist, vokalist, aranžer, skladatelj i producent koji je nastupao s umjetnicima poput Johna Legenda, Georgea Bensona, Chake Khan, Branforda Marsalisa, Pata Methenyja i Bobbyja McFerrina. Na Victoires du Jazz Awards 2004. godine proglašen je Najboljim međunarodnim umjetnikom, 2009. godine Festival International de Jazz de Montreal uručio mu je Nagradu Antonio Carlos Jobim, a prestižni Grand Prix Sacem dodijeljen mu je 2012. godine u kategoriji jazza. Za nagradu Grammy nominiran je tri puta, a osvojio ju je s albumom „Speaking of Now“ Pat Metheny grupe u kojoj je Bona tada svirao gitaru, bas gitaru, udaraljke te bio vokalist.

Tekst i foto: Vedran Levi