KOMENTAR: Dok se Dini Jelusiću klanja svjetska scena, Hrvatska ga nikad nije mazila
1. kolovoza 2021.
Nikola Knežević (2799 Članci)
Podijeli

KOMENTAR: Dok se Dini Jelusiću klanja svjetska scena, Hrvatska ga nikad nije mazila

Hrvatska, Balkan, samo su ove dvije riječi potrebne kako bi znali da uspjeti na tom području znači i pojesti jako puno više govana nego u drugim dijelovima svijeta. I kad ih pojedeš opet nisi siguran jesi li uspio, a u isto vrijeme u svijetu si već netko i nešto.

Ove mi riječi stalno kruže u glavi otkako sam pročitao na Facebooku Dine Jelusića da je postao novi član jednog od najvećih hard rock bendova u povijesti tog žanra – Whitesnakea. A znate koji je najveći Dinin uspjeh što se tiče hrvatskih medija? To što je gledao kao klinac u dekolte Sanje Doležal. U svijetu je ta snimka postala samo simpatičan video koji broji veliki broj pregleda, a kod nas je postao atrakcija koja se spominje svake godine. Više puta tijekom godine, na obljetnice tog videa, pa čak i usputno u nekim člancima koji se vežu uz Sanju Doležal ili Dinu Jelusića. A kad smo kod prezimena Jelusić, hrvatski mediji (čast izuzecima) su još jednom dokazali da ni to nisu mogli zapamtiti. Negdje je Jelašić, negdje je Jelušić, negdje je ne znam što više. O ne, nisu samo hrvatski mediji problem, problem su i hrvatski “stručnjaci” na društvenim mrežama, problem je Balkan i mentalitet koji je uvijek ljubomoran, zavistan, u konačnici bezobrazan u često slučajeva. Da nije bilo Dine u A strani ili showu Zvijezde pjevaju vjerojatno ga šira publika ne bi ni upoznala, ako se to može nazvati širom publikom. Dino Jelusić se ne vrti u hrvatskom radijskom eteru, ne emitira se u hrvatskom televizijskom eteru, a razlog je što je on za nas nitko i ništa, samo neki tamo Dino koji je pobijedio na dječjoj Euroviziji i gledao u nečiji dekolte. Očito to nije taj Dino koji je vokalno moćniji od bilo kojeg drugog muškog vokala u Hrvatskoj, bilo kojeg uzrasta, nije to dečko koji je već godinama na svjetskoj glazbenoj sceni kao jedan od prepoznatljivijih vokala nove generacije. Zar nije to Dino koji je bio član Trans-Siberian Orchestra koji već godinama ima najunosniju glazbenu turneju? Zar nije to Dino koji je novi član Whitesnakea kojemu je s bendom Animal Drive bio predgrupa na Šalati prije koju godinu?

Ne, to je onaj slatki mali dečko koji pjeva obrade u A strani, onaj dečko što je učio onu malu plave kose pjevati u showu Zvijezde pjevaju. Jesu oni zajedno? Sigurno jesu! Ipak on voli plavuše. Sanja Doležal je plavuša, a njoj je gledao u dekolte. Mora biti! Ovaj pasus je samo parafraziranje onoga što su s vremenom pisali mediji kad je u pitanju Dino Jelusić.

Dino Jelusić, odnosno Dino Jelusick (čitaj: dželusik) kako se predstavlja u svijetu, rođeni je Požežanin, jest 1992. godište, tj. mlađi od mene za šest godina, ali itekako znam kako je to biti iz Slavonije (ili Hrvatske, svejedno) i pojesti govna kako bi ganjao svoje snove. I Dino je uspio! Postao je dio obitelji legendarnog faking Whitesnakea. A znate što je našoj javnosti najbitnije? Hoće li si Siniša Vuco odsjeći kurac kako je obećao ako Dino uspije. I znate što je još bitnije, pronaći Vucu da ga pitaju za komentar. I znate što je još bitnije od toga, objaviti reakciju Dine na Vucin komentar. I znate što je još bitnije od toga? Sve! Osjete to i drugi talenti, vizionari, umjetnici, stručnjaci, znanstvenici, svi oni koji su netko i nešto. Osjetio je to i Mate Rimac. Osjetila je to i Matea Jelić nekako u isto vrijeme ovih dana kada i Dino. Osjetili su to mnogi. A društvene mreže pune “većih stručnjaka” ili “većih vizionara” koji su jedva dočekali vidjeti kako je netko uspio da bi rekli – “gažerski pjevač postao član gažerskog benda”. I u svijetu ima svega, naravno. Nemojmo se zavaravati, ali valjda je veća masa ljudi pa se sve to nekako izgubi. Ipak, sve ovo boli. Vrijeđa! Ne samo Dinu, nego i sve nas ostale koji prate njegov rad godinama, koji su ga veliki broj puta slušali uživo i pitali se – “joj, kako ovaj lik zaslužuje puno više od ovoga”. Ali ne brinite, Dino je vidio svijeta, Dino će vidjeti svijeta, Dino je postao dio Whitesnakea, a vi ste u državi koja uživo prenosi postavljanje zadnjeg bloka betona nekog tamo mosta koji je najveći uspjeh hrvatske povijesti. Čestitam, Dino! “Čestitam”, Hrvatska! “Čestitam, Balkan”.

P.S. Prošlo je pet dana od velike vijesti o Dini Jelusiću. Ni traga Dini, a bome niti Vuci u hrvatskim medijima. Što bi rekao Let 3 – “jedan, dva, tri, čet’ri – izgubljeni”. Ima nas još!

Foto: Ivan Matković

*stavovi izneseni u ovom članku ne moraju nužno označavati i stavove ove web stranice te njezinih novinara i urednika