EKSKLUZIVNO: Bili smo na koncertu Riblje čorbe u Celju
8. kolovoza 2021.
Nikola Knežević (2798 Članci)
Podijeli

EKSKLUZIVNO: Bili smo na koncertu Riblje čorbe u Celju

Bez obzira na povremene političke istupe Bore Đorđevića zbog kojih je često nepoželjan u Hrvatskoj ili se barem tako misli, Riblja čorba na svakom koncertu, pa i ovom ekskluzivnom i jedinom ovogodišnjem slovenskom koji je održan u Celju, okuplja publiku iz više zemalja, uključujući i Hrvatsku.

U nedavnom neformalnom razgovoru s Borom rekao je da ima pravu fan bazu u Zagrebu, Varaždinu, Čakovcu, ali i Splitu i ostalim gradovima pa nije rijetkost da mu na pozornicu doleti i Hajdukov, odnosno Torcidin šal. I ovog lijepog subotnjeg dana u Celje su se slile i hrvatske tablice. Zagreb, Čakovec, Split, Krapina, najviše dakako Slovenija, ali i Srbija, pa čak i daleki Magdeburg – obožavatelji su dolazili iz različitih dijelova Europe, a da ne govorimo o životnoj dobi publike, od malih klinaca do čak velikog obožavatelja Riblje čorbe koji je na koncert došao u 101. godini života. A da odgovorim na neformalno pitanje koje sam postavio u samom uvodu članka – razlog tome je jednostavan. Glazba! Muzika! Ljubav prema glazbi ili muzici! Na koncertu u Celju nisam imao prilike vidjeti nikakva znakovlja za koja sigurno mnogi vjeruju da ih ima na ovim koncertima, nije bilo čak ni zastava, nije bilo nekih čudnih uzvika. Jedino što se moglo čuti od publike su vriskovi zbog oduševljenja, pjevanje iz petnih žila i više puta uzvikivanje – “Boro, majstore” i “Miša, Miša”. Kao što znamo, Miša Aleksić, legendarni basist i jedan od osnivača Riblje čorbe nedavno je preminuo od posljedica koronavirusa i upravo će Čorba u njegovu čast održati veliki koncert na beogradskom Tašmajdanu 16.8. koji će imati i humanitarni predznak, a na kojem će većinom izvoditi pjesme koje je Miša radio.

Foto: Nikola Knežević

Bora je u Sloveniji doista kralj i ima kraljevski tretman. Slovenija je zapravo najidealnija filter zona, niti ih briga za ustaše, niti ih briga za četnike, niti za bilo kakva previranja na nacionalnoj osnovi. Da je tome tako osjetilo se na koncertu koji je bio ispunjen velikim emocijama i nepatvorenom energijom. Bora je na koncert došao iz Ljubljane gdje već godinama živi, a od VIP prostora do pozornice dovezen je kao kralj – u ogromnom Maseratiju s personaliziranim tablicama – naprijed je pisalo BORA ĐORĐEVIĆ, a straga RIBLJA ČORBA. Svojevrsno hodočašće do pozornice je oduševilo publiku koja je skandirala njegovo ime i od radosti lupala po prozoru automobila, što dovoljno govori o tome kako je bilo kad je Bora izašao s bendom na pozornicu.

S obzirom da je Bora već u poodmaklim godinama i u određenoj zdravstvenoj situaciji, na koncertima sjedi na barskoj stolici, a u zadnje vrijeme ispred sebe ima i tekstove pjesama. Kaže on da to tako ide s godinama, ali da sigurno obožavatelj koji ima 101 godinu ne treba tekstove ispred sebe. Bora kao Bora, konstantno je imao humoristične najave pjesama, razbacivao se šalama i satirom, ali i bio ozbiljan kada je govorio o emocijama. Zahvaljivao je publici na dolasku, a bilo ih je otprilike 2 tisuće, na početku koncerta je zahvalio na dolasku pogotovo onima iz drugih država, među kojima je spomenuo i Hrvatsku, naravno. Ali bez obzira što na pozornici sjedi, što se s naočalama na nosu podsjeća tekstova pjesama, Bora je jedan od rijetkih glazbenika u regiji s karijerom duljom od 40 godina i na pragu 70. godine života, a da pjeva u originalnom tonalitetu i vjerujte mi na riječ – ne falša. Nevjerojatno zvuči ali istinito. Na konferenciji za novinare povodom ovog koncerta rekao je kako je to valjda Božji dar jer ni on sam ne zna kako mu to uspijeva, pogotovo zbog, reći će u šali, nekoliko poroka koje je imao tijekom karijere.

Foto: Nikola Knežević

Iako je Riblja čorba nastupila u Celju na krilima albuma “Da tebe nije” iz 2019. godine, koji baš nisu imali prilike puno puta predstaviti uživo zbog koronavirusa, osim pjesama novijeg datuma, odnosno iz novog milenija, najviše se posvetila najboljim trenucima karijere. No, publika je s jednakim žarom pjevala sve pjesme, i one poznate i one manje poznate. A to znači jedno – Riblja čorba ima vjernu publiku, cijelu vojsku obožavatelja, a siguran sam da će veći dio nih biti i na Tašmajdanu. Bend zvuči sjajno, to se posebno mora istaknuti, a dobro se uklopio i novi basist Ivan Stanković Ivke koji je već mijenjao Mišu na nekim koncertima, tako da repertoar već ima u malom prstu. A repertoar ovog koncerta je bio i više nego odličan, izveden u punom bendovskom izdanju, akustično i čak a capella. A bila je i prava a capella publike na nekoliko pjesama. Vratilo me to u tinejdžerske dane kada nisam mogao zamisliti party bez Čorbinih pjesama. Od hitova koji su izvedeni na koncertu izdvojit ću meni najdraže: “Kad sam bio mlad”, “Ostani đubre do kraja”, “Kada padne noć”, “Dva dinara, druže”, “Rokenrol za kućni savet”, “Pogledaj dom svoj anđele” na kojoj je organizator priredio i vatromet, “Amsterdam”, “Lutka sa naslovne strane”, “Volim, volim, volim, volim žene”, “Avionu slomiću ti krila”… U prijevodu – dva sata čistog užitka i povratka u najbolje godine jugoslavenskog komercijalnog rocka. Osim Bore, najviše bih pohvalio bubnjara Vicka Milatovića, suosnivača Čorbe, te gitarista Vidoja Božinovića, pripadnike stare garde, ali i izvrsne glazbenike. Sa svima njima sam se imao prilike i upoznati i moram priznati da sam oduševljen njihovom toplinom i humorom. Stari rockeri koje vrijeme još nije pregazilo i u sebi imaju energije biti balkanski Rolling Stonesi.

Foto: Nikola Knežević

Velika želja bila mi je vidjeti i čuti uživo Riblju čorbu, svatko ima svoje bendove mladosti, a Čorba je jedan od mojih i želja mi je ispunjena. Uz to još upoznati sve ljude je neopisivo iskustvo. Što ti je glazba! Iskrena, emotivna, energična, spaja, a ne razdvaja, šalje poruke, priča priče, nekada uz satirični ili humoristični komentar, nekad i priče koje su samo imaginacija u glavi osobe koja ih ispisuje. Čak i kada je nešto za nekoga granično u ovom slučaju je bilo toliko simpatično da je cijelu publiku nasmijalo. Poput bacanja na pozornicu Hajdukovog ili Tordcidinog šala. Ne bi to bio Bora da nije Splićanima tradicionalno i u svom stilu dobacio – “hvala puno, pozdrav od Delija sa severa. Sad je nerešeno.”. Klasično rivalstvo s dozom satire.

I to je poanta svega. Politici nema mjesta u glazbi, osim ako ne treba kroz pjesmu govoriti protiv loše politike u smislu aktivizma i borbe za ljudska i svaka druga prava. Stoga, politici nema mjesta ni na koncertima Riblje čorbe, barem na ovome nije bilo. U zraku je mirisala ljubav, a Bora Čorba je više puta u prenesenom značenju to isticao. Puhnuo je povjetarac i doveo na popularnu Špicu ljude s različitih strana, ali i zrakom proširio miris dobre rock glazbe. Bilo je ovo uzbudljivo putovanje, a pamtit će se vječno.

Čestitke organizatoru Dušanu Kondi, predsjedniku Kajan kanu kluba Nivo iz Celja, vlasniku Špice, cijelog prostora uz prekrasnu brzu rijeku Savinju, a koji je veliki prijatelj Bore i Riblje čorbe. Vjerujem da je i to razlog zašto je ovo jedini, odnosno ekskluzivni slovenski koncert Čorbe ove godine. Na koncert se moglo ući uz posjedovanje EU covid putovnica, a bilo je omogućeno i testiranje za one koji nisu imali taj dokument.

Foto: Nikola Knežević

P.S. Znate koja je pjesma prva išla s DJ pulta nakon koncerta Riblje čorbe? “Sanjao sam moju ružicu” Letećeg odreda. Kao što rekoh, jedinstvo je sinoć bilo važno i lijepo je kada pojam segregacije u ova dva sata nije postojao. Valjda je zato Slovenija bila uvijek ispred ostatka Balkana. 

Foto: Nikola Knežević