Dočekajte kraj ljeta na ‘otoku sreće’ uz vrhunski (besplatni) program Rab Jazz Festa
1. rujna 2021.
Music Box (9748 Članci)
Podijeli

Dočekajte kraj ljeta na ‘otoku sreće’ uz vrhunski (besplatni) program Rab Jazz Festa

Po peti puta otok Rab bit će domaćin ovom iznimnom kulturnom događaju, Rab Jazz Festu, u kojem se zvuk mora spaja s melodijama vrhunskih glazbenika i osvaja rapske parkove, trgove i ulice, a ove godine koncerti će se odvijati na tri prekrasne lokacije – u ostacima crkve sv. Ivana Evanđelista, prekrasnoj Vili Mahač te na pozornici Ljetnog kina.

“Veselim se i jedva čekam da započne ovogodišnji Rab Jazz Festival. Nakon godine dana pauze, s velikim veseljem radili smo na odabiru programa, koji je i ove godine internacionalnog karaktera. Tijekom četiri dana, posjetitelji će moći uživati u zaista raznovrsnom sadržaju od klasičnih jazz kompozicija do raznih fusiona eksperimentalnog jazza i bluesa. Zaista jedva čekam da Rab živi glazbu ta četiri dana i da se na trgovima u gradu Rabu šire zvuci i note naših ovogodišnjih gostiju” – izjavio je Bruno Mičetić, umjetnički direktor Rab Jazz Festa, uoči njegovog petog izdanja.

Kako bi u ponudi Rab Jazz festivala mogli uživati baš svi prisutni, ulaz na sva događanja je slobodan, za što su zaslužni Grad Rab i Pučko otvoreno učilišta Rab u čijoj se organizaciji i pod pokroviteljstvom održava ovaj uistinu poseban festival. Dakle, četiri dana, od 3. do 6. rujna, koliko traje RAB JAZZ FEST, posjetitelji će moći uživati u besplatnom glazbenom programu kojeg čine vrhunski domaći i strani glazbenici. Koncerti počinju svaku večer u 20 sati, a u programu se nalazi ponešto za svakoga.

Ovogodišnji Rab jazz festival otvara Vedran Ružić, profesionalni jazz glazbenik, slikar i multimedijalni umjetnik, a kao što su njegove slike inspirirane glazbom, tako i njegov Vedran Ružić Trio svira melodije inspirirane umjetnošću. Nakon njega nastupa Big Band GveriLLaz, kojeg čine 17 profesionalnih glazbenika, predvođenih dirigentom i violinistom Petrom Ugrinom, koji je sin legendarnog slovenskog jazz trubača i violiniste Petra Ugrina (1944-2001).

Subotnja večer počinje nastupom vrsnog jazz multi-instrumentalista Mire Kadoića i njegov Mirokado Quarteta, koji će izvoditi autorske kompozicije Kadoića. Nakon njega nastupa Quartet Pavle Jovanovića, koji svira originalnu glazbu ukorijenjenu u jazzu s raznim utjecajima, od free jazza pa sve do metala.

U nedjelju će večer otvoriti The Morenos, vrhunski osječki fusion bend koji će sve prisutne zabaviti ritmovima jazza, bluesa, funka i latino jazza, a istu večer će nastupati i poznati riječki gitarski virtuoz Darko Jurković – Charlie. Charlie je inače jedan od vodećih predstavnika tapping tehnike sviranja gitare u Europi, a u solo koncertu prezentirat će svoje umijeće sviranja tapping tehnike na dvije gitare.

Zadnji dan nastupaju Midnight Blues Band & Riccardo Staraj, koji kombinira ekspresivne poetske recitacije na podlozi jazz, funk, rock i blues glazbe, a novigradski će Vervet, uz Denisa Makina, izvrsnog gitaristu i vokala te skladatelja, predstaviti svoj posljednji album “Dok plačeš i smiješ se”, sastavljen od autorskih pjesama na hrvatskom jeziku skladanih u blues rock maniri.

Bogat i izniman glazbeni program, more, zvijezde, ljetni povjetarac, i ‘otok sreće’ Rab garantiraju najljepše večeri kojima će se proslaviti i ‘ispratiti’ ljeto 2021.