FOTO: Kamičak Etno Festival u Sinju jači i od kiše!
1. rujna 2021.
Music Box (10966 Članci)
Podijeli

FOTO: Kamičak Etno Festival u Sinju jači i od kiše!

Protekli vikend u Sinju je protekao u znaku Kamičak Etno Festivala i gostovanja vrhunskih glazbenika iz regije.

Premda je održavanju festivala poprilično ozbiljno zaprijetila vremenska prognoza i teški oblaci koji su zarobili nebo nad gradom, upornošću i trudom organizatorica – Dragane Modrić, Jelene Pavlinušić, Ane Žanko – festival je uspješno održan obje večeri i to na ekskluzivnoj i ”rizičnoj” pozornici tvrđave Kamičak. Naime, zbog prirodnog položaja i nešto zahtjevnijeg uspona na samu tvrđavu, riskantno je u okolnostima mogućeg nevremena nositi i spuštati svu opremu s tvrđave. Pokazalo se, još jednom, kako sreća prati hrabre.

Foto: Igor Jakšić

Doduše, kiša je uspjela djelomično pokvariti prvu večer festival (petak) zbog čega je s odgodom započeo i sajam OPG proizvoda, a glazbeni dio večeri kasnio je nešto više od sat vremena. Da se publika doista zaželjela koncerata i live nastupa svjedoči činjenica da su svi posjetitelji strpljivo čekali da kiša prestane padati i da program krene. Kašnjenje programa iskoristili su za istraživanje ponuda OPG-ova (od meda, likera do domaćih kolača) i razgledavanje izložbe ”Povratak prirodi – Dinara back to LIFE” koja je bila postavljena u okviru festivala. S obzirom na vremenske neprilike skraćen je glazbeni dio programa pa je tako u petak na Kamičku nastupila samo sjajna ekipa iz poljskog Lublina –  Orkiestra Świętego Mikołaja, koji su u Sinj došli u okviru programa kulture razmjene MOST – Bridge for Balkan Music.

Foto: Milan Šabić

Nastup perspektivnog bugarskog sastava 34’O Trio zbog kiše je prebačen s petka večeri na subotu navečer, u nadi da će subota donijeti poboljšanje vremena. I doista, usprkos katastrofalnoj vremenskoj prognozi, kiša je u subotu zaobišla Sinj i omogućila da Kamičak zasja u punom festivalskom sjaju. Drugu večer festivala otvorili su sjajni i perspektivni KurtaUtca, kvartet Mađara iz Vojvodine, potom su atmosferu dodatno užarili momci iz 34’O Trio, a splitski Harry and the Engineers tradicionalnim su irskim zvukom rasplesali publiku. Točku na i stavila je genijalna ekipa Veje, koja je publiku zarazila sjajnim zvukom i izvanrednom energijom. Oba dana festivala posjetitelji su uživali i u dnevnom programu – glazbenim radionicama pod vodstvom vrhunskih glazbenika. Članovi sastava 34’O Trio  – Daniele Febbo i Georgi Popov – u okviru festivala održali su dvije zanimljive glazbene radionice na temu teorije glazbe i afro-kubanskih udaraljki, a treću radionicu, radionicu pjevanja vodila je Dunja Bahtijarević, najljepši vokal domaće etno scene.

Foto: Milan Šabić

Događaj je realiziran u okviru europskog projekta MOST – Bridge for Balkan Music. Kamičak Etno Festival podržali su: Grada Sinja, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije te projekt Dinara back to life. Iz organizacije zahvaljuju i svim sponzorima festivala – Naturalis d.o.o. donacijom vode Cetine za izvođače, volontere i sve sudionike programa, vinarija Mažurin donacijom pića te Edo Crljen donacijom uštipaka.

Foto: Igor Jakšić/Milan Šabić